Fortsatt protest mot polsk abortlag

TT

Publicerad 2020-10-26

Demonstranter blockerar trafiken i centrala Warszawa.

För femte dagen i rad protesterade polacker mot en väntad skärpning av landets abortlagar. Kritiken mot regeringspartiet Lag och rättvisa har nu nått nya nivåer.

"Det räcker nu", "Jag tänker inte bli en martyr" och "Jag vill ha valmöjligheter, inte terroriseras" gick det att läsa på plakat och banderoller i huvudstaden Warszawa, där tiotusentals arga medborgare samlades för att protestera mot lagändringen på måndagen.

Det var i torsdags som författningsdomstolen i Polen meddelade att abort av foster med skador strider mot konstitutionen. Det öppnar för en ytterligare skärpning av landets redan strikta abortlagstiftning.

Skärpningen skulle i så fall bli den senaste i raden av socialkonservativa ändringar som sker i landet under det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisas (PIS) styre.

Partiet som kom till makten för fem år sedan möter nu växande kritik bland polackerna.

Över hela landet har demonstranter tagit sig in i katolska kyrkor för att protestera och på flera håll har det varit sammandrabbningar med polis.

– Jag kommer att vara här till slutet, säger Piotr Wybanski som demonstrerar i centrala Warszawa.

– Jag bryr mig inte om det kommer vara en vecka, en månad eller tre år. Jag kommer att protestera här varje dag, fortsätter han.