Janice Kamya header Headerfilm för intervju med Janice Kamya för projektet MIX av Nicole Gustafsson och Mysia Englund

JANICE KAVANDER KAMYA

”En ständig kamp om var man egentligen hör hemma”

VI ÄR EN AV TIO SVENSKAR
– en serie om att ha mixad bakgrund

av Mysia Englund och Nicole Gustafsson
Foto och video: Magnus Wennman

”En ständig kamp om var man egentligen hör hemma”

Janice växte upp med mängder av historier om Uganda, hennes pappas hemland. När hon besökte Uganda för första gången var det som att komma hem för henne.

Nu längtar hon efter att få åka tillbaka till landet som hon håller varmt om hjärtat.

Din pappa är från Uganda. Vad har du för relation till Uganda?

– Jag har bara varit i Uganda två gånger. En gång som barn, sedan åkte jag tillbaka 18 år efter den första resan. Det var minst sagt en emotionell resa. Tårkanalerna öppnades från sekunden jag landade. Tårarna slutade inte rinna förrän jag kom hem igen.

Vad var det som var så emotionellt?

– Det var en känsla av att komma hem. Det var mäktigt men också väldigt känslosamt eftersom jag inte hade varit där på så många år. Hade också en känsla av att jag gått miste om mycket. Min pappa gick bort 2010 och jag har ett stort behov av att vara connected till hans rötter, till våra rötter. Han älskade att berätta historier om sin uppväxt. Jag saknar dem och honom så mycket. Jag måste tillbaka till Uganda när pandemin är över. Jag känner mig närmare honom när jag är där. 

Din mamma är finsk, hur är din relation till Finland?

– Jag har tillbringat väldigt mycket av min barndom i Finland. Vi firade jul och var där under sommarloven. Jag älskade att vara där samtidigt som det har varit en plats som har fått mig att känna mig rätt utsatt. Att vara svart i Finland, speciellt när det kommer till de mindre städerna, har ibland känts som att vara som ett djur på zoo. Även fast jag kunde språket och hade finskt medborgarskap fick jag gång på gång veta att jag inte hörde hemma där. Det har hänt mycket under åren, men jag tycker fortfarande det är väldigt segregerat och främlingsfientligt.

Janice med sina föräldrar.

Hur har du känt för Sverige då?

– Jag är född och uppvuxen här och till en början försökte jag att anpassa mig mycket. Jag lärde mig tidigt anpassa mig utifrån de rum och situationer jag befann mig i. Kämpade med att hitta tillhörighet, ett sammanhang.

På vilket sätt?

– Som barn tyckte jag att det var pinsamt med finska. När min mamma pratade finska med mig svarade jag henne på svenska. Jag motade bort allt finskt. Men jag blev ju inte mer accepterad som svensk för det. Någon gång i sena tonåren började jag bli jävligt trött på att hela tiden bli ifrågasatt. Till sist kände jag nästan, hur länge ska jag behöva bevisa att jag också är svensk? Jag är liksom född och uppväxt här. Men okej, då är jag finne och ugandier, all the way. Även fast det har hänt mycket de senaste åren så känns det som att det kommer att vara en ständig kamp om var man egentligen hör hemma.

Hur har din mix påverkat dig i ditt yrke som artist?

– Det har nog varit både för- och nackdelar. Som halvvit har jag absolut fått ta del av rum som inte alla fått ta del av. Jag är fullt medveten om de privilegier jag har som mixad person. Men trots det har jag i dessa rum och sammanhang känt att jag blivit hämmad på vissa sätt. Jag blir liksom inbjuden men är ändå inte riktigt inkluderad. Allt från att det inte finns smink som passar min hudton, hur det pratas om mitt afrohår, till att inte uttala mitt namn rätt.

Ett syfte jag haft med mig hela vägen är att öppna dörrar och möjligheter för andra POC, people of color. När jag tagit mig in genom dörren, gör jag allt för att hålla den öppen för andra. Det är dels därför jag ville bli intervjuad här och prata om min erfarenhet. Det känns väldigt fint att få vara en del av det här projektet. Förhoppningsvis kanske det leder till mer öppenhet. För vi är här och ska ingenstans!

Text: Nicole Gustafsson, Mysia Englund Foto och video: Magnus Wennman Videoredigering: Mysia Englund, Nicole Gustafsson, Filip Meneses Onlineredaktör: Stefan Sköld  Digital redaktör: Sofia Boström Design/UX: Daniel Kozlowski Utveckling: Ulrika Andersson, John Carehag  Redaktionell utvecklings­chef: Titti Jersler Editionschef: Mia Carron

Uppdaterad 2021-07-19 | Publicerad 2021-06-25

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson , Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET