Putin lovar storsatsningar inför höstens val

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2021-06-19

Putin talar på Enade Rysslands kongress.

Rysslands president Vladimir Putin lovar inför höstens parlamentsval att satsa enorma summor på infrastruktur, utbildning samt hälso- och sjukvård. Syftet är att ge det styrande partiet Enade Ryssland ett uppsving.

I ett tal på partikongressen på lördagen hyllade Putin partiet för dess förmåga att ”ständigt förnya och utveckla”. Han föreslog bland annat att ett program för infrastrukturlån förlängs, och att motsvarande 12 miljarder svenska kronor satsas på återhämtning efter coronapandemin.

Nya former av bidrag kommer också att ges till ryska familjer med start nästa månad, lovade presidenten.

– Vår uppgift är att märkbart förbättra välståndet för ryska familjer och inkomsterna för våra medborgare, sade Putin.

Försvarsminister Sergej Sjojgu och utrikesminister Sergej Lavrov kommer att stå i spetsen för valkampanjen, enligt Putin som inte nämnde partiledaren Dmitrij Medvedev.

I takt med att reallönerna fallit och inflationen i landet stigit, har partiet Enade Ryssland tappat i förtroende bland väljarna. En opinionsmätning från det statliga ryska institutet VTSIOM i fredags visar på ett väljarstöd på 30 procent, ett tapp med 10 procentenheter från det senaste valet till statsduman 2016.

Putin själv har ett högre stöd - drygt 60 procent - bland väljarna, enligt VTSIOM.

Oppositionspolitikern och en av Putins främsta kritiker Aleksej Navalnyj och hans anhängare har stoppats från att delta i valet, efter att deras organisationer klassats som ”extrema”.

Valet till det ryska parlamentets underhus, statsduman, hålls den 19 september.