S-stöd rasar bland LO-medlemmar

Owe Nilsson/TT

Katri Artta Svarfvar/TT

Publicerad 2021-06-08

Stödet bland LO-medlemmar ökar för SD. Arkivbild.

Stödet för Socialdemokraterna bland LO-väljare minskar kraftigt, samtidigt som allt fler LO-anslutna sympatiserar med Sverigedemokraterna.

Det sammanlagda stödet för de fyra borgerliga partierna och SD är större än för de rödgröna partierna bland LO-anslutna.

Det visar Statistiska centralbyråns stora partisympatiundersökning.

I november förra året sympatiserade 40,1 procent av LO-medlemmarna med S. Det stödet hade i maj sjunkit till 35,1 procent. Under samma period steg stödet för SD från 22,3 till 25,8 procent.

Enligt LO.s vice ordförande Therese Guovelin är en pandemieffekt som nu brutits.

– Under större delen av 2020 såg våra medlemmar de åtgärder som den S-ledda regeringen tilltog med förbättringar i a-kassan, med korttidsarbete, sjukförsäkringen och så vidare. Den vågen rider man inte på längre, säger hon.

Nära LO:s hjärtefrågor

SD lägger sig nära LO-medlemmarnas hjärtefrågor, menar Therese Guovelin.

– Det är frågor som ger trygghet för vanligt folk.

TT: Vad ska S göra för att locka tillbaka LO-medlemmarna?

– Jag förutsätter att S i närtid kommer tillbaka med frågor som är viktiga för våra medlemmar, precis som det var under pandemin. Men det handlar också om välfärden: om jobben, om tryggheten i samhället. Ser man förslag och verkstad från Socialdemokraterna, då tror jag att man kan komma tillbaka i god tid innan valet, säger hon.

I novembermätningen var Vänsterpartiet tredje största parti bland LO-medlemmar. Den platsen har nu övertagits av Moderaterna, som får 12,6 procent, en ökning med 1,1 procentenhet sedan i november. Vänsterpartiet får 11,2 procent, en minskning med 1,8 procentenheter.

Skiftar med kön

Även Centern och Kristdemokraterna ökar sitt stöd något bland LO-medlemmar, medan Liberalerna halverar sitt stöd.

Räknar man ihop de fyra borgerliga partierna plus SD, så har de ett högre stöd, 49,9 procent, än de rödgröna, 48,9 procent.

Tittar man däremot på den nya konstellationen M, KD och SD, så får de 44 procent medan S, C, V och MP får 54,8 procent.

LO-medlemmarnas partisympatier skiftar med kön. Bland män är skillnaden mellan de som sympatiserar med SD respektive S bara 3,6 procentenheter till Socialdemokraternas fördel.

– LO-män lägger större vikt vid tryggheten i samhället, på brott och straff och invandringen, och där har SD tydliga förslag som uppenbart attraherar LO-männen, säger Therese Guovelin.

För LO-kvinnor är skillnaden i sympatier för SD respektive S hela 30,5 procentenheter till socialdemokraternas fördel. 12,6 procent sympatiserar med SD medan 43,1 procent sympatiserar med S.

Näst bästa parti

Åldersmässigt har SD sitt starkaste stöd i gruppen 55–64 år. Lägst stöd har partiet i gruppen 18–24 år. Socialdemokraterna är starkast i gruppen 75 år och äldre och svagast i gruppen 25–34 år.

SCB mäter också väljarnas näst bästa parti, vilket är en fingervisning om vart väljarna kan förflytta sig. För M-väljarna är det KD som är näst bästa parti. 24,5 procent av dem väljer KD, följt av SD med 18,0 procent. Liberalerna, som sannolikt behöver stödröster från M, kommer först på tredje plats med 16,4 procent.

För SD-väljarna är Moderaterna överlägset det största näst bästa partiet. 45,9 procent av SD-väljarna skulle välja M medan bara 6,1 procent skulle välja S.

För Socialdemokratiska väljare är V näst bästa parti. 24,2 procent väljer V. Inte så långt därifrån kommer C, som får 19,1 procent av S-väljarnas röster för näst bästa parti.

För Centerväljarna är S överlägset näst bästa alternativ. 33,3 procent av C-väljarna väljer S som näst bästa, vilket är mer än för M och L tillsammans.