Brittisk kritik mot vaccinstoppet: ”En dålig åtgärd”

Publicerad 2021-03-17

Sverige anslöt sig på tisdagen till raden av europeiska länder som pausar Astra Zenecas covidvaccin.

Beslutet kritiseras av den brittiske virusforskaren Michael Head.

– Just nu ser jag inget skäl alls till varför något land skulle pausa vaccinet. Det går verkligen inte ihop för mig, säger han.

I måndags meddelade Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien att de ansluter sig till raden av EU-länder som pausar vaccineringen av Astra Zenecas vaccin. Beslutet togs efter larm om blodproppar hos vaccinerade i flera länder. Den 9 mars fanns 22 rapporterade fall bland tre miljoner vaccinerade och inget fastställt samband, enligt Läkemedelsverket.

Sverige valde då att fortsätta med Astra Zenecas vaccin.

Allvarligt tillstånd identifierat

Men dagen efter, på tisdagen, gjorde Folkhälsomyndigheten helt om. Sveriges beslut att pausa vaccinet handlade om att ytterligare en möjlig biverkning identifierats:

Påverkan på blodets koagulationssystem med såväl proppar som blödningar som följd. Enligt Anders Tegnell är tillståndet allvarligt och kan leda till döden.

– Detta är en väldigt ovanlig biverkning. Hittills finns det 15 fall i Europa av 17 miljoner vaccinerade, så risken för individen, om det nu finns en koppling, är väldigt liten, sa han under presskonferensen på tisdagen.

Nu ska europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, snabbutreda ett eventuellt sambandet med vaccinet. På torsdag kommer ett nytt besked.

Kritik i Storbritannien

Virusforskaren Michael Head kritiserar de länder som valt att stoppa Astra Zeneca.

I Storbritannien – där omkring elva miljoner människor redan fått Astra Zenecas vaccin – växer nu kritiken mot EU-ländernas beslut.

– Vaccinerna ska skydda mot ett pandemiskt virus. Det är bråttom att få ut dem. Att pausa en vaccinationskampanj just nu utan att ha väldigt goda skäl verkar helt enkelt som en dålig åtgärd, säger Michael Head vid universitetet i Southampton till CNN.

Turerna kring Astra Zenecas vaccin har varit flera de senaste veckorna. Flera länder har kritiserat läkemedelsbolaget för att inte kunna leverera utlovat antal doser. Dessutom dröjde det innan vaccinet godkändes för användning på äldre.

– Astra Zenecas vaccinkandidat verkar ha blivit något av en het politisk potatis av anledningar jag inte riktigt förstår. Det har varit otillfredsställande att se från ett vetenskapligt perspektiv. Det är ett säkert och effektivt vaccin. Ett väldigt bra vaccin, säger Michael Head.

Storbritanniens hälsominister Matt Hancock.

”Riskerna med covid är större”

Han säger att de data som hittills finns tillgängliga tyder på att den möjliga risken för allvarliga biverkningar bokstavligen skulle vara en på miljonen. Det gör att nyttan fortfarande överväger risken, anser han.

Virusforskaren Stephen Griffin vid universitetet i Leeds instämmer.

– Riskerna med covid i befolkningen är mycket, mycket större än någon möjlig biverkning av något vaccin. Folk som inte behöver bli smittade kommer att bli det. Även om pausen blir kort, bara några dagar, betyder det fortfarande att vaccineringen inte når fram till så många människor som den borde, inklusive personer i riskgrupper, säger han till CNN.

Ministern: ”Ta sprutan”

Storbritanniens hälsominister Matt Hancock sa på tisdagen att vaccinet är säkert och uppmanade alla britter som blir kallade att ta emot det:

– Vi vet att Astra Zenecas vaccin räddar liv i Storbritannien just nu. Så om du får ett samtal: Ta sprutan.

i SVT:s ”Aktuellt” på tisdagskvällen betonade Anders Tegnell att det än så länge inte finns något säkerställt samband mellan vaccinet och de misstänkta biverkningarna.

– Förhoppningsvis finns det ingen koppling alls utan det är ren slump. Är det så illa att det finns en viss koppling så kan man hoppas att det är en koppling till vissa åldersgrupper eller personer med någon typ av bakomliggande sjukdom så att vi kan fortsätta att använda vaccinet till vissa delar av befolkningen. För det är ju ett väldigt bra vaccin. Det är ju väldigt tråkigt om vi inte kan använda det alls i fortsättningen, sa han.

Statsepidemiolog Anders Tegnell betonar att det ännu inte finns något säkerställt samband mellan vaccinet och de misstänkta biverkningarna.

PODD Pandemin och moralen

Aftonbladet Daily med Kalle Grill, docent i filosofi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS