Malmös revansch: Planterar ett träd för varje attackerat träd

Publicerad:
Uppdaterad:
Sedan november 2020 har runt 250 träd vandaliserats i Malmö. Nu ska kommunen plantera ett nytt träd för varje träd som har vandaliserats. Här planterar Andreas Schönström (S), kommunalråd och ordförande för Malmö stads tekniska nämnd, och Håkan Linné (L), förste vice ordförande i tekniska nämnden, ett träd i Folkets park.
Foto: Daniel Kihlström/TT
Sedan november 2020 har runt 250 träd vandaliserats i Malmö. Nu ska kommunen plantera ett nytt träd för varje träd som har vandaliserats. Här planterar Andreas Schönström (S), kommunalråd och ordförande för Malmö stads tekniska nämnd, och Håkan Linné (L), förste vice ordförande i tekniska nämnden, ett träd i Folkets park.

NYHETER

Över 250 träd har förstörts i Malmö genom att någon huggit och hackat i stammen.

Nu gör kommunen revansch – och planterar 250 träd.

– Vi tänker inte låta någon vandal förstöra vår gemensamma trädgård, säger Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden.

Runt omkring i staden syns flera ”bandagerade” träd med plast. Plasten ska skydda de skadade träden från svampangrepp och annat som kan slå till när barken hackats av.

Över 250 träd har blivit utsatta i staden sedan attackerna började. Men nu slår staden tillbaka – och planterar lika många träd som har skadats. Under en pressträff i dag presenterade tekniska nämndens ordförande Andreas Schönström (S) och förste vice ordförande Håkan Linné (L) projektet och planterade tillsammans ett träd.

– Vi behöver vår grönska mellan husen. Träd har stor betydelse för stadens känsla. Den som ger sig på träden förstör alltså också en del av känslan i staden. Det tänker vi i styret inte tillåta, säger Andreas Schönström (S) i ett pressmeddelande.

För varje träd som skadas ska ett nytt planteras i staden. Att träden skadas betyder inte att alla behöver bytas ut. I nuläget ser det ut som att alla träd som skadats kommer att klara sig efter omvårdnad. Dock kan livslängden förkortas. Genom att lägga till ett träd för varje skadat träd gör man därigenom revansch mot vandalen.

– Vi skickar ett tydligt budskap till Malmöborna: Vi tänker inte låta någon vandal förstöra vår gemensamma trädgård, säger Andreas Schönström.

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö stads personal har plastat in de skadade områdena på träden som vandaliserats i Slottsparken vid Stadsbiblioteket i Malmö. 

I sin plan för 2021 ska Malmö stad redan plantera 1 600 nya träd – dessa 250 läggs alltså till detta antal och 1 850 nya träd planeras att planteras i nuläget.

– Jag förstår inte hur den som förstör träden tänker, om den person som har gjort det här tror att vandalismen kommer resultera i att vi tar bort träd i staden så har hen fel. Om vi redan haft som mål att utöka trädplanteringen så är det inte en fungerande strategi att förstöra för Malmöborna om man inte tycker om träd och grönska i staden, det får snarare motsatt effekt, säger Håkan Linné (L), förste vice ordförande i tekniska nämnden.

FN:s organ för skogsbruk, jordbruk och livsmedel (FAO) har i dag meddelat att Malmö för andra året i rad får utmärkelsen Tree City of the World 2020, som ges till framstående trädstäder i hela världen.

– Det har varit vår ambition under hela mandatperioden att utöka nyplanteringen av träd ordentligt. Det gör vi för att träden för med sig flera nyttor både vad gäller bullerdämpning och biologisk mångfald, men också för att det finns forskning som visar att träd höjer trivseln, säger Håkan Linné.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN