Jonas Falk riskerar 20 års fängelse i Spanien

Åtalad för penningtvätt och skattebrott i Barcelona

Uppdaterad 2021-04-28 | Publicerad 2021-03-16

Tio år efter att Jonas Falk greps i Colombia, dömdes och sedan friades i svensk domstol är det dags för det spanska avgörandet.

Under tisdagen inleddes den spanska Operation Playa-rättegången i Barcelona.

Denna gång är Jonas Falk anklagad för grov penningtvätt och skattebrott och riskerar 20 års fängelse.

– Jag förnekar, naturligtvis. Det här är nåt som blivit prövat i Sverige tidigare och som jag friats för, säger Falk, på väg in i den spanska domstolen.

I veckan ska Jonas Falk och övriga misstänkta förhöras i den uppmärksammade rättegången i Barcelona. Det är spanjorernas försök att skipa rättvisa – ett decennium efter Operation Playa.

Enligt det spanska åtalet ska Jonas Falk ha genomfört otaliga kokaintransporter till Europa som genererat en ”kolossal rikedom”. Pengarna ska ha tvättats rena via ett avancerat upplägg där pengar flyttats runt i det internationella finansiella systemet med hjälp av ytterligare 12 personer, varav fem är svenskar.

Jonas Falk grips i Colombia 2010. Arkivbild.

Brotten ska ha begåtts mellan 2006 och 2010 under ledning av Jonas Falk, men själva knarksmugglingen ingår alltså inte i rättegången. Det är istället pengatvätten och skattebrotten som ska avhandlas.

Däremot så använder man sig av det som blev den största narkotikautredningen någonsin i Sverige. Tillika den näst största förundersökningen efter mordet på Olof Palme – Operation Playa.

En spektakulär brottsling

Huvudpersonen föds 1972 under namnet Jonas Sture Oredsson i Sundbyberg och växer upp i välbeställda förhållanden. Men trots familjens försök till avledningsmanövrar dras han till kriminella kretsar.

Redan som 20-åring har Jonas Oredsson gjort sig känd som en av Sveriges farligaste brottslingar. Han skapar rubriker genom att råna banker, fritas hela tre gånger under våldsamma former och parallellt bygger han upp Sveriges första fängelsegäng Brödraskapet under kodnamnet "Billy the kid". Namnet är taget från vilda västerns mest ökända bandit.

Senhösten 2004 släpps han, nu under namnet Falk. Det namnet är i sin tur taget från en svensk rånmördare som härjade på 1800-talet och sedermera avrättades genom halshuggning. Han övervakas av polisens aktionsgrupp mot grov brottslighet och grips ett halvår efter att han försatts på fri fot, men utredningen läggs ner och den här gången flyttar Falk utomlands för att slippa bli jagad. Efter ett par flyttar slår han sig ner i Colombia.

Falk lever ett flott liv. Investerar i hus, köper in sig i restauranger och äger lyxiga bilar – trots att han inte deklarerat en enda krona i inkomst. Det får polisen att misstänka att han begår nya brott.

Mauritz Anderssons kokainseglatser

En internationell utredning inleds under ledning av av kammaråklagare Karin Bergstrand vid internationella åklagarkammaren med polis från Sverige, Spanien, Frankrike, Schweiz och USA. Enligt en polisinformatör kommer pengarna från narkotikasmuggling i stor skala.

Domstolsbeslut fattas om telefonavlyssning och andra hemliga tvångsmedel mot de utpekade medlemmarna i ligan. Bland annat en 55-årig sjökapten vid namn Mauritz Andersson. Han misstänks vara ligans kurir och den amerikanska narkotikapolisen DEA placerar spårsändare ombord på den segelbåt som man tror att han använder för att smuggla kokain från Karibien till Europa.

Mauritz Andersson. Bild ur polisens förundersökning.

En juninatt 2010 lastas 1,4 ton kokain ombord på båten ute på Karibiska havet. Seglatsen följs i två dygn innan fransk sjöräddning slår till.

Andersson grips och utlämnas till Sverige. Ett halvår senare grips Jonas Falk i Colombia och när han skickas till Stockholm har utredningen gått in i ett nytt skede.

Tillgångar på 100 miljoner kronor

Åtal väcks i slutet av mars 2012 och förundersökningen landar på tiotusentals sidor. Enligt utredarna har Falk tillgångar på närmare 100 miljoner kronor.

Det hävdas att Falk antingen själv eller genom bulvaner äger bland annat ett hus i Sitges utanför Barcelona, inköpt för 21 miljoner kronor, en lyxyacht, delägarskap i en nattklubb och en restaurang i Spanien, tre lyxbilar och bolagsaktier värda miljoner i ett antal länder. Egendomar till ett värde av 54 miljoner kronor som Falk påstås äga beslagtas.

Sammanlagt åtalas åtta personer för varierande grad av inblandning i narkotikasmugglingen och domarna i Stockholms tingsrätt 2013 ses som en stor framgång för åklagare och polis. Jonas Falk döms i egenskap av ligaledare till 18 års fängelse.

Framgången förvandlas dock till en fadäs 2014. Falk frias på samtliga åtalspunkter i Svea hovrätt eftersom domstolen ansåg att bevisningen inte var tillräcklig. Eftersom ha suttit häktad i tre och ett halvt år fick han allt som allt 3,6 miljoner kronor i ersättning av svenska staten.

Vad händer nu?

Rättegången i Spanien där han nu misstänks för grov penningtvätt och skattebrott baseras delvis på den svenska Playautredningen och gäller köpet av lyxvillan i Sitges, delägarskapet i nattklubben och restaurangen. Utöver 20 års fängelse yrkar åklagaren på 24 miljoner euro i böter, motsvarande en kvarts miljard kronor. Övriga åtalade ska på olika sätt ha hjälpt till att möjliggöra köpen.

– Det är vad åklagaren yrkar på. De kan lika gärna yrka 100 års fängelse. De skriver att jag bor i en villa som är värd två miljoner euro och anklagar mig för penningtvätt. Det är absurt för jag bor i huset helt gratis, sa Jonas Falk till Aftonbladet i en tidigare intervju inför rättegången.

Aftonbladet har utan framgång sökt den stjärnadvokat som Jonas Falk anlitat, men enligt tidigare uppgifter nekar han till samtliga brott.