Fyra åtalas för att ha smugglat knark i holländska ostar

Publicerad 2021-02-04

Fyra män fraktade under sommaren 500 kilo goudaost av hög kvalité från Nederländerna till Göteborg.

Men osten dolde en hemlighet: kokain värt omkring tio miljoner kronor.

Nu åtalas fyra män för sin inblandning i kokainsmugglingen.

I skåpbilen låg en rad andra varor.

En skåpbil med fylld med 500 kilo holländska goudaostar fraktades under sommaren från Nederländerna till Göteborg.

Men fem av de 36 centimeter stora och tolv kilo tunga ostarna dolde en hemlighet. Däri hade någon nämligen bakat in totalt tio kilo kokain.

Polisen hade span

Något männen bakom den till synes välplanerade ostkuppen däremot inte visste var att polisen hade span på dem och nu åtalas fyra män för sin inblandning i den stora ostkuppen.

En av de åtalade männen körde i augusti 2020 ner till Holland i en hyrd skåpbil. På plats i Holland mötte han två tyska kurirer som lastade bilen full med ost.

De fyra männen misstänks därefter ha återvänt till Göteborg där de lastade ur ostarna i en lagerlokal. Men polisen hade följt männens resa och de kunde gripa alla fyra på plats.

Nu åtalas fyra män för sin inblandning i smuggelhärvan.

– Det är något spektakulärt. Jag har under mina år nog aldrig haft ett ärende där någon har försökt smuggla narkotika i ostar. Narkotikan var inbakad i ostarna, så det måste ha varit ett ganska omfattande förberedelsearbete. Kanske trodde de att de kunde lura hundarna, säger Pether Lundin, gruppchef på spaningssektionen i polisområde Storgöteborg, i ett pressmeddelande.

Ostexperten: ”Inget hemma-kok”

I polisens utredning har de tagit hjälp av en ostexpert. Experten kan konstatera att osten som kokainet var inbakat i är goudaost och att osten var omkring tre månader gamla.

Dessutom hävdar experten att osten är av hög kvalité och att det inte rör sig om något ”hemma-kok”.

Synnerligen grovt

Två av männen åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmugglig. De andra två männen står åtalade för olovlig införsel och vårdslöshet med narkotika.

Alla fyra männen förnekar att de har varit inblandade i någon form av narkotikasmugglig. De menar att de skulle ha hjälpt en bekant att frakta ostarna genom Europa och att de inte kände till kokainet i ostarna.

I förhör säger en av männen att försäkrade sig om att det var helt lagligt att frakta varorna.