Elon Musks köp av Twitter uppges klart

Publicerad 2022-10-28

Med timmar kvar till deadline kom beskedet:

Elon Musk är nu Twitters ägare.

Och det kostar.

Under natten mot fredagen, svensk tid, uppgav CNBC, Business Insider och Washington Post att Tesla-grundaren Elon Musk, 51, till sist kommit överens med Twitter om den omtvistade affären.

Enligt flera medier avskedade han omedelbart vd:n Parag Agrawal och ekonomidirektören Ned Segal. De eskorterades ut ur högkvarteret i San Fransisco, skriver Reuters.

Washington Post uppger att även chefsjuristerna Sean Edgett och Vijaya Gadde fick sparken direkt, anklagade av Musk för att ha försökt vilseleda honom.

Så mycket betalar Musk

Elon Musk uppges nu betala den från början överenskomna köpeskillingen på 44 miljarder dollar, motsvarande 482 335 920 000 svenska kronor i aktuellt penningvärde.

Twitter och Musk enades om affären i april. Målet var att bolaget skulle avnoteras från börsen och bli privat. Men redan efter några veckor började mångmiljardären tveka och ville dra sig ur, bland annat efter kritik mot fejkade konton och botar på plattformen.

Twitter hotade då att stämma Musk och månader av skyttegravskrig mellan parterna och deras advokater tog sin början.

För några veckor sedan svängde Elon Musk igen och sa sig vara redo att slutföra köpet om Twitter drog sig ur rättstvisten.

Samtidigt satte en domare i delstaten Delaware en deadline till 28 oktober klockan 17.00, amerikansk tid, för affären att gå i lås. Annars skulle Musk och Twitter mötas i domstol.

”Försöka hjälpa mänskligheten”

I onsdags dök Elon Musk upp på Twitters högkvarter med ett handfat.

”Låt det sjunka in”, twittrade han till en film på den välregisserade entrén.

”Let that sink in”, skrev Musk när han med ett handfat i högsta hugg klev in på Twitters högkvarter i onsdags.

Dagen efter, förstås också i en tweet, skrev han varför han fullföljer affären. Han ville bland annat övertyga annonsörerna om att sociala medier inte ska utvecklas till ”ett helveteslandskap” där vad som helst kan sägas utan konsekvenser:

”Skälet till att jag köpte Twitter är att det är viktigt för civilisationens framtid att ha en gemensam digital mötesplats där ett brett spektrum av åsikter kan debatteras på ett sunt sätt, utan att leda till våld”, skrev han och fortsatte:

”Jag gjorde det inte för att det skulle vara lätt. Jag gjorde det inte för att tjäna mer pengar. Jag gjorde det för att försöka hjälpa mänskligheten som jag älskar.”

Varken Twitter eller Elon Musk har hittills lämnat några officiella kommentarer efter beskedet att affären är en ”done deal”.

Den sistnämnde retweetade däremot på kort tid fyra filmer från rymdföretaget Space X som han också äger.