Barnen försökte rädda sin mamma från knivattacken

Pappan åtalas för mord och grovt barnfridsbrott

Publicerad 2022-11-11

Polispådraget under mordkvällen.

Tre barn försökte ingripa när deras pappa gick till knivattack mot mamman.

Även barnen knivskadades.

– Det går kanske inte att utsätta barn för något värre än att bevittna mordet på sin egen mamma, säger kammaråklagare Jakob Holmberg.

Den tragiska händelsen utspelade sig i Falköping den 22 juni i somras. Mamman, som var i 40-årsåldern, skulle hämta ett av de gemensamma barnen hos sin ex-sambo.

– Då går han till angrepp mot henne med kniv. Alla barnen är där, de ser detta och försöker avvärja knivangreppen mot mamman, berättar åklagaren Jakob Holmberg, som nu väckt åtal mot mannen.

De tre barnen lyckas också avväpna pappan, och får undan kniven.

Mamman springer ut ur lägenheten till sin bil.

Men pappan får tag på ännu en kniv, kommer i kapp mamman och fortsätter attacken vid bilen.

Ett av barnen hade då knackat på hos grannarna och vädjat om hjälp.

– Det avslutas med att en av grannarna kommer ner och tar undan honom. Grannen greps av polisen, de trodde att han var gärningsmannen när de först kom dit. Men han är ju oskyldig, och har underlättat avslutet på gärningen, säger Jakob Holmberg.

Alla tre barnen skadades i sina försök att stoppa pappan. Två av dem fick skärskador på fingrarna som behövde sys, och den tredje fick lindrigare skador.

”Komplott av människor i Falköping”

Den 42-årige mannen åtalas på 13 punkter. Bland annat för mord, grov misshandel mot barnen, och den relativt nya brottsrubriceringen barnfridsbrott.

Åklagaren yrkar på att barnfridsbrottet är grovt, och tar också upp barnfridsbrottet som en försvårande omständighet under åtalspunkten mord.

Pappan har erkänt gärningen men förnekar brott.

– Han har uppfattat det som att han är en del av något slags spel, där han är utsatt av en komplott av människor i Falköping och den avlidne ingår som en del i det, säger åklagaren Jakob Holmberg.

42-åringen uttrycker stark ånger i förhör.

”Jag förstår inte varför och önskar att det var ogjort. Jag hade ju ingen ilska mot NN och jag vet inte varför jag behövde gå så långt. Jag håller ju fortfarande av henne även fast hon inte finns”, säger mannen.

Mannen säger sig ha mått psykiskt dåligt ”så länge han minns”.

Den mindre rättspsykiatriska undersökningen som gjorts har visat att mannen kan lida av en allvarlig psykisk störning. Det har även gjorts en större rättspsykiatrisk undersökning, som åklagaren kommer presentera under rättegången.

Mannen: ”Jag trodde jag var frisk”

I det första förhöret med mannen sa han att han inte tagit sina mediciner, och att han hade ljugit om det.

”Jag trodde jag var frisk... jag är paranoid och psykotisk och har inte ätit mina psykosmediciner på ett år”.

Att mannen varit medicinerad, men inte tagit sin medicin, är en faktor i att åklagaren väckt åtal för mord.

– Ett led i det brottsliga uppsåtet är att han inte tagit sin medicin. Att vara medicinerad, och inte ta den, är naturligtvis en omständighet som har betydelse i det här målet, säger Jakob Holmberg.

Aftonbladet har även sökt barnens målsägandebiträde, utan resultat. 42-åringens advokat har avböjt att kommentera.