Hotfulla bluffmejl till hundratals personer

Uppdaterad 2022-09-22 | Publicerad 2022-09-21

Hundratals personer har fått mejl från polisen om att man ska ha begått en rad olika brott.

Det har även kommit in rapporter om hotfulla samtal, där uppringaren säger även att man omedelbart kommer att gripas av polisen om man inte svarar.

– Viktigt att förstå att polismyndigheten inte skulle skicka ut sådant brev om man är misstänkt för brott, säger brottsförebyggaren Lotta Mauritzson.

Tidigare i våras var det en våg av bedrägerisamtal, där bedragaren uppgav sig för att vara från polisen och att personens id-kort hade kapats.

Nu har återigen hundratals anmälningar inkommit till polisen gällande bedrägerimejl.

I mejlen påstås man ha begått en rad olika brott, såsom barnpornografi och sexuella trakasserier. Om man inte svarar så ”tolkar de det som att man godkänner anklagelserna mot en och man kommer omedelbart att gripas”.

– Det verkar som att de försöker få folk att svara på mejlet. I nästa steg så begärs man på pengar för att slippa åtal, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericentrum.

Hittills har ingen betalat men polisen följer utvecklingen, uppger Mauritzson.

– Viktigt att förstå att polismyndigheten inte skulle skicka ut sådant brev om man är misstänkt för brott. I Sverige kan man inte betala sig bort från åtal.

Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericentrum.

Påminner om vårens bedrägerivåg

Det har även inkommit tips om bedrägerisamtal, som påminner om samtalen från bluffvågen i våras. Telefonnumret ser ut att vara svenskt, men samtalet inleds med en förinspelad röst på engelska.

Än så länge har polisen bara fått in några få anmälningar om detta. Även här trycker Mauritzson på att detta inte är ett tillvägagångssätt polisen använder sig av.

– Samtalen handlar om att man försöker komma över personuppgifter eller få personen att logga in på banken.

Mejlen eller samtalen är dessvärre inte något ovanligt, utan det är bara en annan variant från tidigare vågar för att verka mer trovärdig, förklarar Mauritzson.

– Om bedragarna lyckas och får folk att betala, så kommer man fortsätta, men märker man att det inte funkar så hittar man på en ny variant bara.

”Göder de kriminella nätverken”

Men det handlar alltid om pengar.

– Bedragarna vill alltid komma över pengar, antingen direkt från dig eller så säljer de vidare dina personuppgifter till kriminella. Det är bedragarnas mål.

Om man skulle få ett sådant samtal eller mejl, så ska man direkt lägga på eller stänga ner mejlet. Och viktigast av allt - inte betala några pengar.

– Om man blir nervös och betalar ändå, då göder man de kriminella nätverken, så att de kan köpa vapen eller narkotika till exempel.

Polisens uppmaning: Anmäl

Om man skulle drabbas av detta, även om man inte betalat, så råds man att polisanmäla.

– I våras drabbades även andra länder i Europa. Då gäller det att vi samlar vår information och kan ge till andra länder där kanske bedragarna sitter. Du kanske har anmält, men som blivit nedlagt och så tänker man att det inte är bra. Men vi vidarebefordrar den informationen till andra länder.

Hon tillägger:

– Din anmälan är inte bortkastad bara för att den blir nedlagt.

Men om det skulle vara början på en ny våg, är för tidigt att säga.

– De verkar göra ett nytt försök, så vi kan komma att se en ny våg med fler bedrägerisamtal. Men det är bara spekulationer just nu.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln