Skräcken från befriade landsbygden: ”Spår av tortyr”

Publicerad 2022-09-17

Under de senaste veckorna har flera samhällen i Ukraina befriats från ryssarnas grepp.

Nu berättar invånarna på landsbygden om tortyr och mord under den rysk-ockuperade tiden.

– Sedan märkte jag två hål i Konstantins panna, berättar en invånare i staden Zaliznyche.

Den senaste tiden har Ukraina lyckats erövra flera områden i Charkiv-regionen. Myndigheterna förbjöd då inträde för journalister vid frontlinjerna och bildspridningen var begränsad, skriver CNN.

Ukrainas stora motoffensiv mot Ryssland har hittills beskrivits som en stor framgång. Men nu när samhällen har börjat öppna upp, har en annan bild visat sig - en med spår av tortyr och mord.

– Enligt vår information har det skett krigsbrotts i nästan alla byar, säger Serhii Bolvinov Charkivs regionala polischef till Sky News.

Förstörda stridsvagnar ses på en väg nära Izium i Charkiv-regionen.

I staden Balaklija berättar Artem Larchenko om hur ryska militären kom till hans hem i juli för att leta efter vapen. De hittade ett foto av hans bror i militäruniform och Larchenko fördes då till polisstationen där han hölls fången i 46 dagar, skriver Reuters.

”Han förvarades i en liten cell med sex andra personer. Vid ett tillfället gav fångvakten honom elchocker i händerna, medan de förhörde honom och frågade om var andra militära personer befann sig i staden”, skriver kanalen.

 Ukrainska soldater inspekterar ett tillfälligt ryskt militärsjukhus i en kyrka i Izium i Charkiv-regionen.

Ruttnade kroppar

Maria Grygorova berättar för CNN hur hon hittade sina två grannar, skjutna till döds i början av kriget i staden Zaliznyche.

– Jag märkte att dörren hade stått på glänt i flera dagar. Och när jag kollade om de levde eller kanske var skadade såg jag att de var kalla och sedan märkte jag två hål i Konstantins panna.

Hittills har fyra döda kroppar hittats i staden. Alla skjutna av ryska soldater enligt lokala invånare, skriver Charkiv-polisen i ett facebook-inlägg. En av kropparna hittades övergiven i ett industriområde och även han ska ha dödats under krigets första dagar.

”Hans kropp hade lämnats för att ruttna, uppe på en hög gulfärgad plattform i metall”, skriver Sky News.

En förstörd bro i Izium  i Charkiv-regionen, tisdag 13 september.

Jämförs med Butja-massakern

Den regionala åklagarmyndigheten i Charkiv skriver följande i ett uttalande:

”Från den 9 till 11 september har vi redan upptäckt sex kroppar (offer) i bosättningarna Hrakovo och Zaliznychne i Chuhuiv-distriktet. Människor dödades av ryska militären. Därefter begravdes kropparna av lokala invånare”.

De fortsätter:

”Spår av tortyr hittades”.

Här hittades kropparna av två män som hade blivit begravda vid sidan av en väg  i den befriade byn Hrakovo.

På onsdagen besökte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj den nyligen återerövrade staden Izium i östra Ukraina. Han jämförde det med massakern i Butja.

– Synen är väldigt chockerande, men inte chockerande för mig, eftersom vi såg samma bilder från Butja, från de första befriade områdena ... såg samma byggnader, och dödade människor, sa Zelenskyj.

Än så länge har Ryssland inte mött anklagelserna. Tidigare i veckan erkände däremot Kremlin nederlag i Charkiv-regionen för första gången.