Snökaos i sydöstra Sverige – kan störa mobilnätet

Upp-och-ner-vänt vinterväder: Mest snö i söder

Uppdaterad 2022-11-20 | Publicerad 2022-11-19

Snön har dragit in med trafikkaos och strömavbrott.

I natt fortsatte ovädret ställa till problem över stora delar av Sverige – och nya varningar väntas.

– Tänk efter före, behöver jag gå ut? säger Therese Foughman, meteorolog på SMHI.

Vid 03-tiden under natten till söndagen har SMHI en orange varning utfärdad i sydöstra Skåne, och gula varningar i Öland, Gotland, delar av Västra Götaland och ett område från söder om Valdemarsvik upp till Skutskär.

Detta efter en lördag som ställt till med problem med trafikkaos och strömavbrott på många ställen.

Kan bli svår måndag i Stockholm

I Stockholm stod alla innerstadsbussar stilla på grund av snö och halka. På måndag väntar en ny jobbig trafikdag i huvudstadsområdet – och kanske läge för alla som har möjlighet att jobba hemifrån.

– Det kan bli besvärligt väglag med ganska mycket snö i Stockholmsområdet under måndagsdygnet. Där kan det bli varningar, säger Kristin Hallberg, meteorolog på SMHI, till TT under natten till söndagen.

E22 mellan Västervik och Oskarshamn.

Det nyckfulla snöovädret har vänt kartan upp- och ner. Den mesta snön ligger på marken i den södra halvan av Sverige.

På lördagsförmiddagen rapporterade SMHI ett snödjup på 25 centimeter i Småland och Oskarshamn, 11 centimeter i Orrefors och 12 centimeter i Hoburg på Gotland.

I Skåne kan det komma 20-30 centimeter snö – lokalt ännu mer. Dessutom ska det blåsa.

SMHI varnar för att ge sig ut i trafiken, eftersom många vägar ännu inte hunnit snöröjas.

Snöiga vägar i Nybrotrakten.

Tusentals utan el

I Kalmar har många hushåll drabbats av strömavbrott till följd av det kraftiga snöfallet.

– Vi har personal på plats som är ute och åtgärdar fel. Men det är ett tufft jobb, då det fallit 40 centimeter blöt snö. Vi kommer inte att kunna lösa detta under dagen, utan strömavbrotten kommer vara till morgondagen, vilket vi beklagar. Det är en tuff situation för oss, sa Björn Persson på Eons pressjour på lördagseftermiddagen.

På lördagskvällen drabbades även Norrköpingstrakten av strömavbrott, omkring 8 000 hushåll var strömlösa in i vinternatten.

Vid 21.30-tiden hade antalet drabbade minskat till 1 493 kunder runt om i landet. Drygt 700 av dem är i Kalmar och 763 i Norrköping.

– I Kalmar är det snöovädret som orsakat avbrottet så där kommer vi att kunna lösa problemet först imorgon, säger Björn Persson till TT.

Under söndagen kommer elbolaget att ta hjälp av bandvagnar för att nå fram till de trasiga ledningarna.

Vykortsvackert snökaos i Valdermarsvik på lördagen.

”Iaktta försiktighet”

Polisen i region Syd rapporterar att det har inträffat flera väderrelaterade trafikolyckor under natten mot lördagen.

– Det har varit halka i hela regionen i natt. Vi har haft tre trafikolyckor som varit direkt kopplade till halka och snö och vi uppmanar allmänheten till iaktta försiktighet och hålla sig till den hastighet som underlaget tillåter, säger Sara Andersson, presstalesperson i region Syd.

Nybro, Småland: Göran Stenholm skyflar snö – för första gången i år.

Bussar ställs in: Vinterdäcken hjälper inte

Under eftermiddagen har snövädret rört sig vidare upp över Sörmland och Stockholmsområdet med trafikkaos, halka och olyckor till följd.

SL valde att ställa in alla busslinjer i Stockholms innerstad – trots att fordonen var utrustade med vinterdäck.

– Det är viktigt att bussen ska komma fram på ett säkert sätt. När det blir mycket halt måste vi ställa in, kommenterade SL:s presskommunikatör Karolina Wichman beslutet till TT.

Personbil i diket vid väg 73 söder om Stockholm på lördagseftermiddagen.

PLUS: Vinterdäckstest 2022 – bäst i test & undvik dem

”Kommer ny portion”

På många håll mattades snöfallet av något under lördagskvällen, men något mildväder är inte på ingång. Tvärtom tar snöandet ny fart under natten mot söndag.

– Det kommer bli mer intensivt snöfall under kvällen i östra Svealand och Östergötland och det kommer en ny portion snö under natten. Imorgon kommer det att snöa av och till i stort sett hela dagen, säger meteorolog Therese Fougman.

På söndagen väntas största snömängderna falla kring Vänern och Vätten, längs Östersjökusten, på Öland och i Gävleborgs län. Även södra Dalarna kan bli vitt.

På måndag beräknas det vara dags för södra Jämtland och Medelpad att få sig en snösmocka.

”41 cm snö sen igår kväll, Bråbo, Oskarshamn”, skriver läsaren Sara som har skickat in den här bilden.

”Måste du gå ut?”

Polis, räddningstjänst och väderexperter är eniga: Bäst är att stanna inne i helgen. För de som måste ge sig ut gäller det att ta det försiktigt.

– Tänk efter före, behöver jag gå ut? Kan jag vänta? Anpassa farten, planera, och ta till extra tid på dig om du ska åka långt, säger Therese Fougman.