Misstänkte migrantmördaren ”Rambo” gripen i Italien

Vittnen: Han fängslade, torterade och våldtog

Publicerad:

NYHETER

Han höll migranter fängslade i Libyen – och anklagas för att ha torterat, utpressat och mördat dem.

Nu har den 25-årige människosmugglaren som kallas ”Rambo” gripits på en flyktingförläggning i Italien.

1 av 3

Nigerianen John Ogais, 25, är ett bekant ansikte för många av de flyktingar och migranter som tagit sig till Europa via Libyen.

Flera av dem vittnar om hur han – som del av en internationell människosmugglarliga – hållit folk fängslade. Han ska ha torterat åtskilliga personer och mördat minst två, enligt vittnesmålen.

– Medan jag var i det ghettot, som det var omöjligt att fly från, hörde jag att en man som kallade sig själv ”Rambo” hade dödat en migrant, säger ett vittne, enligt de italienska utredarna.

”Satte munkavle och torterade”

John Ogais, ”Rambo”.
John Ogais, ”Rambo”.

Nu meddelar italiensk polis att ”Rambo” gripits på en flyktingförläggning utanför Crotone i södra Italien. Det rapporterar AFP och den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Italienska utredare har samlat ett antal migranters vittnesmål. Flera uppges ha synliga ärr från tiden då de väntade på att få resa vidare från det krigshärjade Libyen.

– En gång såg jag nigerianen ”Rambo” döda en migrant som han hade satt munkavle på och torterat en längre tid, säger en.

En annan säger att hen ”personligen såg två ihjälslagna personer, en minderårig pojke och en man som dödats av ’Rambo’”.

Den senare, mannen, uppges ha mördats inför ögonen på sin bror. Efteråt ska ”Rambo” ha pekat en pistol mot brodern och sagt åt honom att få hans familj att skicka mer pengar.

Utreddes i maffiaskandal

Polisen misstänker att ”Rambo” vistats i Italien sedan i februari förra året. De har följt honom en tid efter att flera migranter identifierat honom som en av alla plågoandar de stött på under resan till Europa.

Flyktingförläggningen nigerianen bodde på är en av Italiens största. Så sent som förra månaden greps ett antal personer där som del i utredningen av en större maffiaskandal – där maffian misstänks ha tjänat stora pengar på asylverksamheten.

På tisdagen leddes ”Rambo” ut ur förläggningen med händerna fängslade bakom ryggen.

Hundratusentals kvar i Libyen

77 000 personer har försökt korsa Medelhavet bara det här året, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Runt 2 000 av dem beräknas ha dött under resan.

Samtidigt uppskattas över minst 700 000 människor vara kvar i Libyen i väntan på att kunna resa över. Landet härjas fortsatt av inbördeskrig och i kaoset tvingas många i människosmugglarnas händer.

Publicerad:

LÄS VIDARE