Brott

Mordutredningen läggs ner: ”Ingen vill stå för vad de vet”

Av: 

Johanna Bäckström Lerneby

NYHETER

Två bröder sköts till döds på ett café i Rinkeby den 2 december.

Flera personer såg vad som hände, men ingen vill vittna.

Och nu har åklagaren gett upp.

– Ingen vill stå för vad de vet i förhör. Vi har ingen teknisk bevisning, ingenting. Så jag har lagt ner fallet, säger åklagare Maria Hävermark.

Strax före klockan 22 den 2 december kom flera maskerade män inrusande på café Mynta i Rinkeby. De var beväpnade med automatvapen och sköt två bröder till döds. En tredje man skottskadades lindrigt. Dubbelmordet fick stor uppmärksamhet och gärningsmännen sågs fly från platsen i en vit bil.

I slutet av januari greps fyra unga män i centrala Stockholm. Tre av dem anhölls skäligen misstänkta för dubbelmordet på bröderna i Rinkeby, men samtliga släpptes och avfördes sedan från utredningen.

Ingen vill vittna

Sedan dess har inte mycket hänt i polisutredningen.

– Vi gjorde ett försök i våras att vädja till folk som vet någonting att berätta, men ingen ville prata med oss. Så nu har jag lagt ner ärendet. Jag kan inte styrka brott, säger åklagare Maria Hävermark.

– Folk vågar inte vittna och stå för saker i en polisutredning. Det är inte bra, men jag kan samtidigt förstå dem, säger Maria Hävermark.

Har provskjutit flera vapen

Hon säger att hon väntade in i det längsta med att lägga ner ärendet.

– Men när jag fick negativt svar från NFC från provskjutningar från flera vapen, då la jag ner det i brist på bevis, säger hon.

Förundersökningen kan dock öppnas igen om det kommer in nya uppgifter. En mordutredning läggs aldrig ner helt. Efter ett tag hamnar den hos polisens Kalla fall-grupp.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Rinkeby

Vapen