Den misstänkte mannen tidigare dömd för flera brott

Uppgifter: Kastade sten på kvinnan när hon låg i hålet

Publicerad 2022-04-28

När kvinnan inte ville gifta sig med mannen våldtog han henne och kastade därefter ner henne i ett över 20 meter djupt gruvhål, enligt misstankarna.

Sedan ska han ha gått tillbaka för att försäkra sig om hon var död – och försökte stena henne, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Handlingar visar att mannen dömts för flera brott och hade fått ett slutgiltigt utvisningsbeslut som vann laga kraft 2018.

En pappa och hans son var ute på en promenad i skogen i fredags i förra veckan när de hörde ett rop.

Det var en kvinnas rop på hjälp nerifrån ett över 20 meter djupt gruvhål.

En man har häktats misstänkt för att ha våldtagit kvinnan och därefter puttat ner henne i det djupa hålet, enligt uppgifter.

Han ska även ha kastat sten på kvinnan efteråt, enligt uppgifter. Kvinnan tros ha befunnit sig i hålet under en längre tid.

Teorin: Misslyckat frieri

Den nu häktade mannen greps i södra Sverige, enligt uppgifter. Han har häktats på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och våldtäkt.

– Han förnekar brott. Jag vill inte gå in på några närmare detaljer men han har gett en berättelse, säger den misstänktes försvarsadvokat Maria Wilhelmsson.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska motivet bakom vara ett frieri som misslyckats.

Mannen ska ha friat till kvinnan men hon svarade nej. Då ska han ha våldtagit henne och sedan knuffat ner henne i gruvhålet, enligt Aftonbladets uppgifter.

När polis, räddningstjänst och ambulans larmades till platsen lyckades de rädda kvinnan under dramatiska former.

Hålet där kvinnan hittades har varit en gammal gruva.

Dömd för narkotikabrott

Handlingar som Aftonbladet har tagit del av visar att mannen kom till Sverige i samband med flyktingvågen 2015. Han ansökte då om uppehållstillstånd.

Migrationsverket avslog dock hans ansökan två år senare och beslutade om utvisning.

Beslutet om utvisning överklagades 2018 men Migrationsdomstolen avslog överklagandet. Samma år beslutade domstolen att inte bevilja prövningstillstånd.

Handlingar från tingsrätten visar att den nu misstänkte mannen har dömts för flera brott däribland narkotikabrott och grov olovlig körning.

I förhör från tidigare brottsutredningar säger mannen att han har tre barn.

Gruvhålet i Norberg där kvinnan knuffades ner.