Kvinna häktad för dråp på bekant man

Uppdaterad 2021-11-15 | Publicerad 2021-11-14

En man i 30-årsåldern dog under oklara omständigheter i torsdags i Jönköping.

Polisen utredde först händelsen som vållande till annans död – men på söndagen häktades en kvinnlig bekant till mannen misstänkt för dråp.

– Hon har häktats på sannolika skäl misstänkt för dråp, säger Maria Lundberg, åklagare.

Polis och ambulans larmades i torsdags till en plats i Jönköpings södra delar. En man i 30-årsåldern hade hittats död inomhus.

När polisen inledde sina rutinmässiga åtgärder för att utreda saken framkom att brott inte gick att utesluta. Polisen trappade upp utredningen.

Fyndplatsen spärrades av för en kriminalteknisk undersökning och förhör hölls, bland annat med en kvinna som var bekant med mannen. Därefter greps kvinnan misstänkt för vållande till annans död. Enligt åklagare nekar kvinnan till brott.

Misstanken mot kvinnan skärps

Under fredagen gjorde polisen framsteg i utredningen kring dödsfallet. Efter ytterligare utredningsåtgärder tycks bilden av det oklara dödsfallet ha klarnat något, då åklagare väljer att ändra brottsmisstanken. Istället för vållande till annans död – skärps misstanken mot kvinnan till dråp.

– Rubriceringen ändrades under fredag eftersom de framkom nya uppgifter som framför allt framkommit under förhör, säger Maria Lundberg, åklagare.

 

Aftonbladet har varit i kontakt med kvinnans advokat, som dock avböjer att lämna en kommentar.

Kvinnan häktas i Jönköpings tingsrätt

Under söndagseftermiddagen hölls häktningsförhandlingarna vid Jönköpings tingsrätt. Åklagaren ville se kvinnan häktad på sannolika skäl misstänkt för dråp, vilket tingsrätten beviljade.

– Generellt så är vållande ett såkallat oaktsamhetsbrott och för dråp krävs uppsåt av någon form och det är det som bedöms ha framkommit nu. Hon häktas bland annat för att straffvärdet för dråp är högre, säger Maria Lundberg.

Nu har den åklagarledda utredningen två veckor på sig innan nya häktningsförhandlingar måste hållas, eller åtal väckas.

–Förundersökningen fortsätter, vi kommer hålla ytterliga förhör och inväntar rättsläkaren bedömning, säger Maria Lundberg.

Arkivbild på Jönköpings tingsrätt.

Följ ämnen i artikeln