Sektexperten: Kan drabba vem som helst

Publicerad 2022-05-07

Fel plats och fel tillfälle i livet.

Det är allt som krävs för att hamna i klorna på en karismatisk sektledare, enligt psykoterapeuten och sektexperten Helena Löfgren. 

– Det är som att råka ut för en naturkatastrof, berättar hon i podden Aftonbladet Krim.

Det började som ett vanligt telefonförsäljningsföretag – men utvecklades till en sekt med tortyrliknande behandlingar. I huset i södra Stockholm utsattes medlemmarna för sexuella övergrepp, skendränkningar och annan bestraffning under flera år.

Den utpekade ledaren dömdes nyligen till flera års fängelse för brott mot sammanlagt sex personer. När Aftonbladet varit i kontakt med de drabbade har flera haft svårt att prata om det de varit med om, något som inte är ovanligt när det gäller avhoppare från sekter.

Psykoterapeuten Helena Löfgren, som granskat domen om tortyrsekten i södra Stockholm för Aftonbladets räkning, blir själv illa berörd när hon tar del av berättelserna.

– Det handlar om systematiskt, sadistiskt hot och våld mot målsägarna och till och med hot att skada deras familjer, säger hon.

Tortyrsekten. Den dömde huvudmannen till höger.

Helena Löfgren säger att flera saker skiljer den här gruppen från andra sektmiljöer som hon stött på i sitt arbete.

– Det vi brukar se är att man dras till en karismatisk person, en vision eller en fantastisk gemenskap. Här vittnar vissa om att det blivit hotfullt ganska fort, att hot och våld är det främsta verktyget.

”Kan drabba vem som helst”

Helena Löfgren är specialiserad på att hjälpa avhoppare från sekter och slutna sällskap. Hon var själv medlem i Moon-rörelsen som ung, och menar att i princip vem som helst kan lockas in i en sektliknande miljö.

– Vissa forskare säger att det är som att råka ut vid en naturkatastrof, och narcissister kan framstå som naturkrafter när de drar fram.

Helena Löfgren, psykoterapeut och sektexpert.

Om man själv dragits in i en sekt ska man fly så snart det går. Om det går, planera din flykt. Om det är möjligt hitta en vän i eller utanför gruppen som du kan få stöd av. Om det inte finns någon närstående att prata med kan man kontakta en socialjour, menar Helena Löfgren. Om en vän eller anhörig tycks ha dragits in i en destruktiv sluten miljö är det viktigt att invänta rätt tillfälle, vara påläst och ställa öppna frågor som underlättar för personen att själv reflektera.

– Att lämna är en process som kan ta tid.

Överklagat till hovrätten

Den 43-årige mannen som nyligen dömdes till sex års fängelse nekar till alla anklagelser och menar att målsägarna anmält honom för att de är besvikna över att han avslutat relationer med dem. Både hans försvarare och åklagaren har överklagat målet till hovrätten.

Hovrättsförhandlingen påbörjas i början av sommaren, och kommer att avslutas i höst.