Kinesiskt språkkrav hot mot dialekter

TT-AP

Publicerad 2021-12-01

Mandarin ska användas i alla skolor i Kina. Arkivbild

Om fyra år ska 85 procent av Kinas medborgare tala mandarin, har Peking bestämt. En ny kampanj ska stärka språkets status, men hotar både regionala dialekter och minoritetsspråk anser kritiker.

Användandet av mandarin är ”obalanserat och otillräckligt” och måste förbättras för att möta den moderna ekonomins krav, anser den kinesiska regeringen.

Målet är att mandarin ska vara det enda språk som används officiellt 2035, även på landsbygden och bland minoriteter.

Kritiker däremot ser kampanjen som del av ett arbete för att utrota etniska minoriteters kulturer och har pekat på att förändringar i utbildningssystem och anställningskrav stadigt har urholkat minoritetsspråkens roll.

Förändringarna i utbildningssystemet har lett till enstaka protester, som i sin tur har avfärdats av Kommunistpartiet som separatism. Regimen hävdar att ett enhetligt språk är nödvändigt för ekonomin och den nationella sammanhållningen.

I den nya kampanjen ingår också skärpt övervakning för att säkerställa att mandarin används av myndigheter, skolor och medier.

Tjänstemän uppmanas också att ”med kraft stärka kinesiskans internationella status och inflytande” i akademiska kretsar, internationella organisationer och vid globala sammankomster.