Morddömde 17-åringens mamma: ”Hela vårt samhälle behöver vakna”

Publicerad 2021-11-28

Han nekade till att ha skjutit polismannen i Göteborg men är nu nöjd med domen.

Den 17-årige pojken fick åtta års fängelse.

– Smärtan jag bär vill jag inte att någon annan förälder ska bära, säger mamman i podden Aftonbladet Krim.

Det gick inte att hitta något tydligt motiv och det gick inte att avgöra om 17-åringen såg att han sköt mot en polis.

Men omständigheterna ansågs så försvårande att mordet i sig skulle gett livstids fängelse, ansåg tingsrätten. Därtill kommer mordförsöket mot tre gängkriminella minuterna tidigare.

– Sluten ungdomsvård är då inte tillräckligt ingripande utan påföljden ska bestämmas till fängelse, sa rättens ordförande, lagman Göran Lundahl när domen meddelades.

”Tvivlar på att han gjort det”

17-åringens mamma tvivlar på att sonen begått mordet, men säger sig respektera domslutet.

Polismannen sköts till döds i Biskopsgården i Göteborg den 30 juni.

Hon berättar att hon är en ensamstående mamma, att hennes man blev skjuten i hemlandet Somalia då sonen var fyra år. Hon säger att sonen saknar sin pappa och att hon själv inte känt att hon klarat att både ha mammarollen och papparollen. Och då bett främst socialtjänsten om hjälp upprepade gånger - utan ordentligt gensvar, när sonen började vara ute på nätterna och umgås med äldre killar.

”Köpte biljett till Somalia”

Efter att sonen avtjänat ungdomsvård för en knivattack blev han placerad på ett familjehem - som han rymde ifrån. Mamman ville att han skulle bort från Göteborg och umgänget med äldre killar som hon menar utnyttjade honom.

Hon lyckades samla ihop pengar till en biljett så att sonen skulle åka till Somalia och vara hos sin farmor över sommaren. Han skulle åka den 16 juli men två veckor tidigare skedde mordet på polismannen.

17-åringen syns på övervakningsfilmer strax före dödsskjutningen. Bilder ur förundersökningen.

”Måste angripa de som värvar ungdomar”

Hon har funderat mycket på vad som behöver göras för att få stopp på alla skjutningar i samhället. Och enligt vad hon sett med egna ögon anser hon att insatser måste göras mot de lite äldre killar som värvar minderåriga.

– Hur ska man komma åt det? Jag vet inte om det hjälper men arbete, få dem upptagna med kanske ett jobb eller någonting, säger mamman.

Mamman till 17-åringen som dömts för mordet på polismannen i Biskopsgården.

Hon vill berätta för att belysa situationen, inte minst i utsatta områden.

– Jag vill inte att det här ska upprepas igen, jag vill att andra föräldrar ska ta lärdom, politikerna, socialtjänsten. Hela vårt samhälle behöver ju vakna och göra något åt den här saken. Så därför berättar jag det här.

– Smärtan som jag bär vill jag inte att någon annan mamma eller förälder ska bära.

Senaste avsnittet av Aftonbladet Krim handlar om polismordet i Göteborg.