Blinken: Barn tvångsförflyttas – och adopteras bort i Ryssland

Publicerad 2022-07-14

Hundratusentals ukrainska barn har tillfångatagits och tvångsförflyttats till Ryssland.

Därefter har flera av dem adopterats bort till ryska familjer, enligt USA:s utrikesminister Anthony Blinken.

Han kallar det för ett ”allvarligt brott” mot den fjärde Genèvekonventionen.

Totalt rör det sig om mellan 900 000 och 1,6 miljoner ukrainska medborgare, inklusive 260 000 barn, som Ryssland har ”förhört, frihetsberövat och tvångsförflyttat” sedan invasionen inleddes, enligt utrikesminister Anthony Blinken.

Många ska ha hamnat i isolerade regioner i östra Ryssland.

I ett uttalande på onsdagen riktar Blinken skarp kritik mot landet och dess president Vladimir Putin.

– Den olagliga deporteringen av skyddade personer är ett allvarligt brott mot den fjärde Genèvekonventionen gällande skydd av civila och det är ett krigsbrott, säger han enligt flera amerikanska medier, däribland Washington Post.

Anthony Blinken.

Flera av de deporterade barnen uppges ha blivit ”medvetet separerade från sina föräldrar” för att sedan adopteras bort i Ryssland.

Rapporter indikerar också att ryska styrkor har tagit tusentals föräldralösa barn från barnhem i Ukraina, enligt Blinken.

”Försöker ändra demografin”

Den amerikanske utrikesministern anklagar ryssarna för att systematiskt försöka ”filtrera” befolkningen i de ryskockuperade områdena, som Luhansk och stora delar av Donetsk, i Ukraina.

– President Putins ”filtreringsopertationer” innebär att man separerar familjer, konfiskerar ukrainska pass och ger ut ryska pass i stället i ett uppenbart försök att ändra demografin i delar av Ukraina, säger Blinken.

Ryssland har ägnat sig åt liknande operationer tidigare, bland annat i Tjetjenien, uppger han.

Redan i mars rapporterade Washington Post att ukrainska medborgare blev bortförda till andra sidan gränsen. Vissa togs till den ryska hamnstaden Taganrog vid Azovska sjön. Därifrån skickades de med tåg till olika platser i Ryssland, enligt tidningen.

Lokaliserat flera läger

Satellitbilder visade, även det i mars, att ryska styrkor hade börjat bygga ett fångläger i staden Bezymenne, som ligger i ett separatistkontrollerat område i de östra delarna av Ukraina, skriver Washington Post.

Förra veckan hävdade Courtney Austrian, USA:s vice uppdragschef vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), att man lokaliserat totalt 18 filtrationsläger på båda sidorna av gränsen mellan Ukraina och Ryssland.

Vladimir Putin.

Det handlar ofta om skolor, idrottsanläggningar och kulturella institutioner i ockuperade delar av Ukraina som gjorts om.

Blinken anser att det är ”absolut nödvändigt” att Ryssland ställs till svars.

– Det är anledningen till att vi stöttar Ukraina och internationella myndigheters försök att samla, dokumentera och bevara bevis för dessa hemskheter, säger han.

”Sprids till avlägsna områden”

Ukrainska toppolitiker har varnat för olagliga deporteringar i flera månader. Presidenten Volodymyr Zelenskyj hävdar att det kan röra sig om upp emot två miljoner människor som blivit bortförda.

– Ingen kan säga någon exakt siffra nu, säger han i ett videomeddelande enligt Politico.

– Alla personer som deporterats fråntas samtliga kommunikationsmedel, deras dokument blir stulna, de blir skrämda och sedan skickas de till avlägsna områden i Ryssland för att det ska vara så svårt som möjligt för dem att återvända till moderlandet, fortsätter Zelenskyj.

Iryna Veresjtjuk, vice premiärminister i Ukraina, sade i slutet av juni att 1,2 miljoner ukrainare hade tvångsförflyttats, inklusive 240 000 barn, varav 2 000 var föräldralösa.

Enligt ryske generalöversten Michail Mizintsev har knappt 2,4 miljoner ukrainska ”flyktingar” kommit till Ryssland, däribland cirka 370 000 barn.

Vad som återstår efter en rysk bombning i Donetsk.