Oron inför hösten: Prischock på el när ryska gasen stängs av

Tyska bergrum avgörande: Pumpar in gas

Publicerad 2022-07-15

Elen har aldrig varit så dyr under en sommar som i år.

Nu varnar experter för en prischock till vintern när Tyskland fasar ut den ryska gasen.

– Att de hinner fylla upp sina gaslager är avgörande, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät.

Under veckans första dag var elen rekorddyr. Under måndagen låg elpriset på nära 5 kronor per kilowattimme vissa tidpunkter i södra och mellersta Sverige.

– Ser man till enskilda timmar så ligger det på extrema nivåer, sa Emma Borgström, försäljningschef på Eon, då.

Så högt har det inte varit någon sommar tidigare.

Anledningen är att Ryssland tillfälligt stängt ner gasledningen Nord Stream 1, som levererar gas till flera länder i Europa. Enligt experter väntas också nya prisrekord i juli.

Hemmets dolda tjuvar: ”Drar mycket energi”

Men ännu värre kan det bli till vinterhalvåret. Samtidigt som kylan och mörkret kopplar sitt grepp om Europa ska Tyskland och flera andra länder fasa ut den ryska gasen.

Huggsexa på el

Enkelt förklarat blir det huggsexa på elen.

– Det kommer att bli högre priser på elen och det kommer att märkas även här i Sverige. Vi är sammankopplade med Europa med stora elkablar, säger Erik Ek, strategisk driftchef på det statliga bolaget Svenska Kraftnät.

Sverige använder inte särskilt mycket gas, men påverkas ändå.

– När förbrukningen av el ökar kommer produktionen att behöva öka. Då kommer man behöva ta ut gas för att producera el. Gasen är det dyraste energislaget och bestämmer priset på all el, säger Erik Ek.

Redan nu arbetar det statliga verket för att se över tillgången på el inför vinterhalvåret. Exakt vad priserna kommer att landa på är för tidigt att säga.

Priset avgörs i tyska bergrum

I januari fick många hushåll en chock när elräkningen för december kom med rekorddyra elpriser.

Är det det vi har framför oss i vinter också?

– Ja, förutsättningarna är i stort sett desamma som förra vintern och vad som händer de närmaste månaderna är avgörande, säger Erik Ek.

Om elpriserna blir ännu högre kan till stor del avgöras i tyska bergrum.

– Nu håller länder som Tyskland på att pumpa in gas i stora bergrum som man kan ta ut till vintern. Det avgörande är om de hinner fylla upp dem. Annars riskerar de att ta slut till vintern och det påverkar alla, säger Erik Ek.

Det är bara att hålla tummarna för att den tyska regeringens uppmaningar om att spara på gasen fungerar. Bland annat uppmanas tyskarna att ta korta duschar för att hålla nere förbrukningen.

Experten: Finns ransoneringsrisk

När eller om Ryssland öppnar gaskranen efter ett underhållsarbete spelar också en roll.

– Det finns en oro över att Ryssland inte ska sätta på gasen igen efter underhållet, säger Erik Ek.

Han säger att Svenska Kraftnät gör löpande analyser av läget. En expertgrupp där de andra nordiska länderna, baltstaterna och Polen ingår har tillsatts.

– En sak är att priserna på elen blir väldigt högt, men kommer den att räcka till? Vi får löpande uppdateringar om vad som händer, om det finns gas, hur fyllda vattenmagasin är och vi jobbar för att ha hög överföringskapacitet från norra Sverige och söderut.

Kan det bli tal om ransonering?

– Den risken finns alltid när man bor i ett land som kan ha så stora temperaturskillnader. Vi kan ha minus 20 grader nere i Skåne och resten av landet och då blir förbrukningen högre än den elproduktion som finns i landet eller vad vi kan importera. Då får vi anpassa förbrukningen.

Högspänningsledningar utanför Eslöv.

Rådet: Sänk värmen

Erik Ek säger att det är viktigt att branschen samarbetar och att elbolag har en plan för hur de ska agera vid ett bristscenario.

– Det är inget nytt i sig, men marginalerna kan bli mindre än tidigare år.

I första hand är det industrier som får anpassa produktionen om elpriserna skenar – i andra hand hushåll.

Hur ska man agera som elkonsument?

– Har man fasta avtal drabbas man inte av supertopparna. Men när det kontinuerligt är höga priser då drabbas man och då är det bara att minska energiförbrukning, som att dra ner temperaturen i bostaden om man kan.

Ska man ha en elbuffert för att förbereda sig för vintern?

– Jag är elkraftsingenjör och vet hur kraftsystemet ska hållas driftsäkert men som privatperson skulle jag säga att det nog är bra med en buffert.