Professor: Europa behöver förbereda sig på över 50 grader

Publicerad 2021-08-13

Högtrycket Luficer drar vidare mot Spanien.

Myndigheterna varnar för extremhetta – men enligt den brittiske professorn Peter Stott kan det vara en försmak av det nya normala.

– Europa behöver förbereda sig på temperaturer över 50 grader, säger han.

Skogsbränderna fortsätter att rasa i länderna kring Medelhavet.

Samtidigt, i norra Turkiet, utspelade sig på torsdagen katastrofscener när kraftiga skyfall orsakade översvämningar. Minst en person dog och flera saknas i kuststäderna vid Svarta havet, rapporterar Guardian.

Hettan i Sydeuropa drivs av ett högtryck som sveper upp ökenluft från Nordafrika och som fått namnet Lucifer.

I Italien slogs på onsdagen alla tiders värmerekord i Europa när en mätstation på Sicilien registrerade 48,8 grader.

Skogsbrand bekämpas i närheten av Olympia, Grekland.

Mer än 40 grader i 33 spanska städer

Nu förbereder sig Spanien och Portugal på liknande värme de närmaste dagarna. Redan på torsdagen uppmättes temperaturer över 40 grader i 33 spanska städer, enligt El Pais.

– Iberiska halvön är i riskzonen för rekordvärme i slutet av veckan, säger BBC:s meteorolog Helen Willetts.

På andra sidan Medelhavet är läget ännu värre. Minst 69 personer har dött i skogsbränder i Algeriet och i Tunisien har sex migranter, varav fyra barn, dött av törst i den 50-gradiga hettan, rapporterar AP.

En man svalkar sig i Palermo, Italien.

Professor: Över 50 grader i Europa

Forskarna är eniga om att extrema väderhändelser som hetta och översvämningar blir vanligare i takt med klimatförändringarna.

Professor Peter Stott vid brittiska motsvarigheten till SMHI, Met Office, varnade på torsdagen att Luficer är en försmak av det nya normala.

– Vi kan inte säga exakt när det är sannolikt att inträffa, men Europa måste förbereda sig på möjligheten att nya rekord slås. Temperaturer över 50 grader är möjliga i Europa i framtiden, mest sannolikt nära Medelhavet där inflödet av varm luft från Norra Afrika är starkast, säger han i ett uttalande som refereras av Express.

ANNONS