Statsvetaren: Så kan S tappa regeringsmakten

Uppdaterad 2021-08-24 | Publicerad 2021-08-22

När Stefan Löfven avgår måste riksdagen rösta om en ny statsminister.

Teoretiskt sett kan det innebära att Moderatledaren Ulf Kristersson kan få makten i vinter.

– Det kan ju hända något som gör att partierna inte vill stödja en S-ledd regering i höst, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Under sitt sommartal meddelade Stefan Löfven (S) att han kommer avgå som statsminister och partiledare vid partikongressen i höst.

Beskedet kom plötsligt enligt både statsvetare och andra politiker. Löfvens avgång innebär också att en ny statsminister måste röstas fram i höst – bara månader innan valet.

– Man kan inte bara tillsätta en statsminister utan att personen godkänns av riksdagen. När Löfven avgår begär han att bli entledigad. Talmannen måste då utlysa en ny statsministeromröstning i höst, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborg universitet.

Talmannen ska därefter utse den person han tror har bäst utsikter att bilda en regering.

Att det blir en socialdemokrat som leder regeringen under de sista månaderna innan valet är alltså inte självklart.

– Om mandaten ser likadana ut i höst, som de gjorde i somras, kommer Socialdemokraternas nya partiledare utses till statsminister – men då gäller det att partierna röstar likadant som de gjorde vid omröstningen i juli, fortsätter Jonas Hinnfors.

Vid den senaste statsministeromröstningen i juli var mandaten fick Stefan Löfven 173 röster emot sig. 116 röstade för och 60 avstod. Eftersom Löfven inte fick en majoritet av röster emot sig, tolererades han av riksdagen och röstades därmed igenom som statsminister.

För att röstas ner krävs det att statsministerkandidaten får minst 175 röster emot sig.

Ebba Busch (KD), Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M).

Centerpartiet och Vänsterpartiet måste alltså än en gång fundera på hur de ställer sig till en socialdemokrat som statsminister, enligt Hinnfors.

– Det kan ju hända något som gör att man inte vill stödja en S-ledd regering.

Det är också osäkert om statsministeromröstningen infaller innan, eller efter, att man ska rösta om budgeten.

– Det kan tillkomma flera förhandlingar i de olika utskotten i höst. Det beror också på talmannens samtal med de andra partiledarna. Vi skulle teoretisk sett kunna ha en ny statsminister först i januari, säger Hinnfors.

– Det ska mycket till för att det ska bli Kristersson, men det är inte säkert att det blir en snabb process när det kommer till en statsministeromröstning, tillägger han.

Stefan Löfven meddelade under söndagen att han avgår som statsminister.

DAILY My Rohwedder reder ut

Aftonbladet Daily om läget i politiken.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen