Nyheter

Ovaccinerade fyller sjukhus i Ukraina

Av: 

TT

En läkare på sjukhuset i Rivne pratar med en covidpatient.
En läkare på sjukhuset i Rivne pratar med en covidpatient.

NYHETER

Coronaviruset slår med full styrka mot Ukraina som registrerade 614 döda i fredags.

Myndigheterna erbjuder vaccinering i köpcenter för att locka fler att ta sprutan – men hittills är knappt var sjätte person fullvaccinerad.

Samtidigt som pandemin är på väg att ebba ut i stora delar av Europa har Ukraina det kämpigare än någonsin sedan viruset gjorde entré. I fredags noterades det högsta antalet avlidna på ett dygn – 614 – och antalet smittade nådde rekordnivåer med 23 785 personer.

Den senaste tidens ökade smittspridning har lett till hårdare restriktioner. Från och med i torsdags måste invånarna visa upp vaccinbevis eller negativt testresultat för att få borda flygplan, tåg och långdistansbussar.

Patienterna är yngre

Läkare på sjukhuset i staden Rivne berättar om salar som är fulla med covidpatienter, och säger att situationen nu är värre än vad den var under den inledande smittovågen i början av pandemin.

– Sjukdomsförloppet är allvarligare och mer aggressivt än förra året. Patienterna har blivit yngre, säger Valentyn Koroliuk, chef för sjukhusets intensivvårdsavdelning.

– Tyvärr är patienterna på vår avdelning inte vaccinerade.

En av dem, 61-åriga Lilia Serdiuk, ångrar att hon inte vaccinerade sig.

– Jag trodde inte på det, jag ville inte ens titta på nyheterna, säger hon och fortsätter:

– Den här sjukdomen finns och den är väldigt hemsk. Jag önskar att alla människor lyssnar på nyheterna och på läkarnas rekommendationer.

Knappt var sjätte vaccinerad

Invånarna har möjlighet att välja mellan covidvaccin från Pfizer-Biontech, Moderna och Astra Zeneca samt kinesiska vaccinet Sinovac. Men endast runt 15 procent av invånarna är fullvaccinerade, den näst lägsta siffran i Europa efter Armenien.

Myndigheterna försöker öka siffran genom att bland annat erbjuda vaccineringen i köpcenter. Och många verkar ha lyssnat på uppmaningen – i fredags gavs vaccin till fler än 270 000 invånare.

Tidigare i veckan rapporterade The New York Times om en omfattande handel med falska vaccinbevis, och att president Volodymyr Zelenskyj har diskuterat frågan med regeringen och företrädare för rättsväsendet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert: