Patrik Sjöberg efter självmordet: Ändrar inget i vårt sätt att jobba

Uppdaterad 2022-03-07 | Publicerad 2022-03-06

”Vi är väldigt vana vid att både barn och vuxna överlevare tar sitt liv. Det är ett livslångt helvete för de flesta av våra medlemmar”, säger Patrik Sjöberg.

En man har tagit sitt liv sedan han hängts ut som pedofil på sajten Dumpen.

Före detta höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg, sajtens frontfigur, tycker inte han har något ansvar för händelsen.

– Det är alltid tragiskt att någon tar sitt liv, men vi gör det här för att hjälpa barn.

Sajten dumpen.se är ett av den före detta höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöbergs projekt för att jobba mot sexuella övergrepp på barn. Tillsammans med sajtens ansvariga utgivare Sara Nilsson letar han upp och konfronterar personer som de menar är pedofiler. Personerna filmas och filmen publiceras på sajten.

”Har gjort ett aktivt val”

Nu har en man begått självmord efter att ha blivit uthängd på sajten. Något som Dagens ETC var först med att berätta om.

– Det är väl alltid tragiskt när nån väljer att ta sitt liv, säger Patrik Sjöberg och fortsätter:

– Den här mannen har ändå gjort ett aktivt val att söka sig till barn och hade som mål att förgripa sig på ett barn.

Påverkar händelsen er strategi på något sätt?

– Om jag känner något ansvar eller skuld i att han har tagit sitt liv? Han blev erbjuden hjälp. Han var fullständigt införstådd med att det han sysslade med var väldigt skevt.

Dumpens ansvariga utgivare Sara Nilsson och Patrik Sjöberg.

Har detta ändrat ert sätt att jobba på något sätt?

– Nej, varför skulle vi göra det? Vi är på barnens sida och vill belysa en problematik. Vi är väldigt vana vid att både barn och vuxna överlevare tar sitt liv. Det är livslångt helvete för de flesta av våra medlemmar.

Är inte detta något som rättsväsendet ska ta hand om?

– Då kan jag vända på det. Jag har varit en offentlig person sedan låga tonåren. Jag har fått leva med att jag har satts på löpsedel, vad det än har handlat om, när jag inte har varit dömd. I och med att vi är en nyhetssajt och har utgivningsbevis, så tycker vi att vi går barnens ärende och då är det allmänintresse att svenska folket ska få veta hur vanligt det här är.

Patrik Sjöberg tillägger att lagen borde ändras så att barn skyddas bättre och att polisen måste få ytterligare befogenheter och mer resurser. Då kommer sajten att läggas ned.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem är kritisk till uthängningarna: ”Det finns också familjer som drabbats helt oskyldigt”, säger han.

”En otäck företeelse”

Rättsexperten och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem är starkt kritisk till uthängningarna.

– Det är jätteallvarligt. Alla sätt där man tar lagen i sina egna händer för att skipa rättvisa privat är förkastligt. Det är en otäck företeelse.

Sven-Erik Alhem påpekar att anhöriga drabbats hårt av detta.

– I Dumpens fall är det så, vet jag, att många familjer har drabbats på ett väldigt fult sätt. Genom att man har lockat dem som har neuropsykiatriska funktionsnedsättning att nappa på de här erbjudandena. Det finns också familjer som drabbats helt oskyldigt.

Efter självmordet skriver Sara Nilsson, Dumpens ansvariga utgivare, i ett pressmeddelande att:

Självmord och självmordsförsök är en tung bit som alla som arbetar med utsatta ofta får handskas med. Självmord är nämligen 12 gånger så vanligt bland utsatta och skulle detta inträffa hos någon som vi stött på så är det ytterst beklagligt att man inte följt vårt råd om att söka hjälp.

Gjort 54 publiceringar

Sara Nilsson säger på telefon till Aftonbladet att sajten hittills har gjort 54 publiceringar av män och fler kommer det bli.

– Det finns folk som tar livet av sig på grund av skatteskulder. Vi kan ju inte lägga ned Skattemyndigheten för att folk tar sitt liv på grund av skatteskulder. Och vi kan inte ändra det här arbetssättet på grund av att någon väljer att ta sitt liv.

Sara Nilsson hävdar att sajten tar hänsyn till om personen man konfronterar lider av någon neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

– Vi har ett helt gäng som vi inte har publicerat. Där personerna faktiskt inte har förstått att jag är 47 och inte 13 år. Den näst sista vi träffade på tittade på mig med jätteglada ögon och sa att ”är det dig jag ska träffa?”. Då sa jag att det är det verkligen inte. I det fallet pratade vi med LSS-boendet och hans mamma. Så han har fått säkerställt på andra sätt att han inte kan söka efter barn. De kapade internet för honom helt enkelt.

Hur ser du på att en rättsexpert menar att publiceringarna kan utgöra grovt förtal?

– Väljer justitiekanslern att pröva detta då får jag ta den risken. Och jag är villig att ta den risken för att rädda ett barn.

Har du något du vill säga till den här mannens anhöriga?

– Vad ska jag säga till dem? Att jag är hemskt ledsen att samhället inte kan ta hand om detta på ett bättre sätt? Att förhindra förövare och skydda barnen.

Har du själv blivit utsatt som barn?

– Ja, som tonåring. Så jag vet verkligen vad det innebär. Och de som jag arbetar med lider alla helveteskval. De tappar livsgnistan. Det rör sig om 8-åringar till 12-åringar som inte vill leva längre.

Sajten är ett av Patrik Sjöbergs projekt för att jobba mot sexuella övergrepp på barn.