Hotet från Ryssland

USA: Ryssland ökar med tusentals soldater

Av: 

Amanda Hällsten

NYHETER

Ryssland uppger att de drar sig tillbaka – både Nato och USA menar att landet tvärtom trappar upp.

Nu meddelar brittisk och amerikansk militär att Ryssland ökat sina styrkor med 7 000 soldater.

– I hemlighet mobiliserar de för krig, säger en amerikansk källa till CNN.

Västvärldens ögon är riktade mot den ukrainska gränsen. Ryssland uppger att de avslutat sina militära övningar på Krimhalvön och dragit tillbaka ett flertal trupper i veckan.

Samtidigt rapporterar USA att Ryssland har trappat upp sina styrkor med 7 000 soldater på onsdagskvällen, rapporterar CNN.

En högt uppsatt amerikansk tjänsteman säger till CNN att Rysslands uppgifter om en nedtrappning är falska. Han säger också att Vladimir Putins öppningar för diplomati är en skenmanöver.

– Allt tyder på att de utåt sett vill ge sken av att dra sig tillbaka och bjuda in till samtal, samtidigt som de i hemlighet mobiliserar för krig, säger källan.

Västledare skeptiska till ryska uppgifter

Även brittisk militär bekräftar nu att de noterat fortsatt rysk upptrappning vid Ukraina, skriver Sky News.

– Vi har sett att det tillkommit bepansrade fordon, helikoptrar och fältsjukhus som rör sig i riktning mot den Ukrainska gränsen, säger Jim Hockenhull, generallöjtnant, brittiska försvarets underrättelseenhet.

Ryska försvarsdepartementet har publicerat flera bilder som sägs föreställa tillbakadragande av trupper.

Uppgifterna om ett ryskt tillbakadragande har tidigare i veckan mötts med stor skepsis av västerländska ledare och Nato.

– Vi har hört signalerna från Moskva om att de är redo att fortsätta med diplomatiska ansträngningar, men än så länge har vi inte sett någon avspänning på marken. Tvärtom så ser det ut som om Ryssland fortsätter med sin militära uppbyggnad, säger generalsekreterare Stoltenberg på väg in till onsdagens ministermöte i Nato-högkvarteret.

USA uppskattar att Ryssland hittills haft 150 000 soldater vid gränsen till Ukraina. De senaste dagarna har trupperna alltså ökat med 7 000 soldater, enligt amerikansk militär. Samtidigt tillbakavisar Ryssland alla uppgifter om att en offensiv mot Ukraina planeras

– President Putin har utplacerat en (militär) kapacitet som kan agera med mycket kort varsel. Han kan trycka på avtryckaren – och det kan han göra i dag. Eller i morgon. Eller nästa vecka, sade USA:s utrikesminister Antony Blinken på onsdagen.

Samtidigt som Ryssland meddelar att de drar tillbaka trupper, menar USA och Nato att landet tvärtom trappat upp.

Ryskt larm om ukrainskt angrepp

På torsdagsmorgonen rapporterar ryska statskontrollerade medier att ukrainska styrkor har beskjutit separatister i östra Ukraina, rapporterar TT.

Uppgifterna har dock inte bekräftats av någon annan.

Enligt nyhetsbyrån Ria har Ukrainska styrkor skjutit med kulsprutor och granatkastare mot ryskstödda separatister i Luhansk i Ukraina.

”Uppgifter om döda och skadade håller på att verifieras”, meddelar representanten för den självutropade så kallade folkrepubliken Luhansk, vilket också den något mer oberoende nyhetsbyrån Interfax rapporterar.

ANNONS

UNICEF är på plats för barnen. Ge en gåva till Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Liverapportering: Spända läget kring Ukraina

ÄMNEN I ARTIKELN

Hotet från Ryssland

Ryssland

Ukraina

Nato

USA