Stenevis hårda ord mot Åkesson: Dags att ta av foliehatten

Ebba Buschs blinkning: Pickup-truck – designad för väldigt tunga stenar...

Uppdaterad 2022-08-19 | Publicerad 2022-08-17

Märta Stenevi tog upp klimatet som sitt ämne.

Jimmie Åkesson kallade Miljöpartiets politik för självplågeri – och fick svar på tal:

– Du förstår inte marknadsekonomi, du förstår heller inte klimatkrisen, säger Märta Stenevi.

I sitt anförande under Aftonbladets partiledardebatt krävde Märta Stenevi svar på hur klimatnödläget ska lösas – från ”de blåbruna”. MP-ledaren hänvisade till förra sommarens översvämningar i Europa och denna sommarens torka.

Jimmie Åkesson begärde replik:

– Det är vackra ord och svulstigt, den här beskrivningen av var världen befinner sig. Det klart att vi ska ta klimathotet och klimatförändringarna på största allvar. Men, när vi minskar utsläppen i Sverige och styr mot klimatmålen som Märta Stenevi talar om, då drabbar det människor i Sverige med höga elpriser och bensinpriser utan att det gör någon som helst skillnad på klimatet. Hur kan Märta Stenevi försvara en sån självplågeripolitik?

– Jimmie, det är så dags att du tar av den foliehatten. Vi står mitt i början av en klimatkatastrof. Att då säga att vi inte skulle göra det vi kan i Sverige för att vi är för små, när vi vet att vi har 140 länder som är mindre än vi - ska alla de också låta bli att göra nåt? Vilket chicken race ska vi ha och mot vem? säger Märta Stenevi.

På detta svarade Jimmie Åkesson att MP:s politik gör att människor i Sverige får det sämre, vilket inte gör att världen får det bättre.

– Vi måste skapa goda förutsättningar för svenskt näringsliv, svensk exportindustri, så att de produkter som produceras i Sverige är betydligt mer miljövänligt än i andra länder, kan exporteras, så att svenska företag kan växa.

Kängan mot Kristersson: ”Är du statsministerkandidat?”

Ulf Kristersson tog upp att Karlshamnsverket eldar olja igen.

– Just nu, medan vi står här och debatterar och det är varmt ute i augustikvällen, så eldar Karlshamnsverket 70 000 liter olja i timmen för att ni har lagt ner kärnkraften. Här snackar vi utsläpp på riktigt.

 

PLUS: Så smutsig kan valrörelsen bli – partierna som tjänar på attacker

MP-språkröret Märta Stenevi.

– Att det är varmt i augusti, Ulf, är du allvarlig? Vi står i början av en klimatkris och du raljerar över värmen i augusti. Är du statsministerkandidat? Är du säker på det, med tanke på att SD kanske blir större än ert parti blir? säger Stenevi.

Ordbråk mellan Stenevi och Busch

KD-ledaren Ebba Busch inledde sitt anförande med att Sverige kan klara klimatomställningen – ”men utan att piska ihjäl vår befolkning”.

– Ni har varit emot kärnkraft men även varit emot låga elpriser, ert eget energiprogram säger att Sverige har slösat med el och elpriserna varit för låga. Min fråga givet de höga elpriserna nu: Är MP nu nöjda med elpriserna? frågade Ebba Busch.

– Vi vill ha de lägsta elkostnaderna i Europa för svenska hushåll, det gör vi genom att ta en stor subvention nu för energieffektiviseringar och att bygga ut den förnybara elen. Då får vi inte bara billig el den här vintern, utan vi får det också långsiktigt framåt, säger Märta Stenevi.

Busch:

– Men alltså, hör ni det här? Stenevi är nöjd med hur det har blivit?

Stenevi:

– Sa jag det?!

Ebbas blinkning: ”Pickup-truck, för tunga stenar”

Ebba Busch fortsatte med att Karlshamnsverket förbränner så mycket olja att det motsvarar 9 000 varv runt jorden, med en pickup-truck, designad för att köra väldigt tunga stenar. En blinkning till när Isabella Lövin hamnade i blåsväder för sin mans bil.

– Är det verkligen grön omställning? Mitt svar är nej. Sverige kan bättre, det kräver mer kärnkraft, då kan vi både värna hushållen, rimliga elpriser, och en grön omställning, främst genom industrin, säger Ebba Busch.

Allt om valet – med valkompassen