Kravet: Ta spruta innan midnatt – eller få sparken

Uppdaterad 2021-09-28 | Publicerad 2021-09-27

All personal på sjukhus och inom äldrevården i New York har till midnatt på sig att ta första sprutan.

Annars får de sparken.

Tiotusentals riskerar bli av med jobbet.

– Det finns inga ursäkter, säger guvernör Kathy Hochul.

Vaccinkravet berör mer än halv miljon anställda inom sjuk- och äldrevården i delstaten och träder i kraft vid midnatt mellan måndag och tisdag.

Innan dess måste de ha tagit sin första spruta eller börja leta efter ett annat jobb.

Tiotusentals ovaccinerade förväntas få sparken i ett läge då sjukvården redan är hårt pressad i New York ett och ett halvt år in i pandemin.

Många sjukhus har redan ett personalunderskott.

Vårdpersonal i pandemins frontlinje i New York hyllas utanför sjukhuset Lenox Hill i New York tidigare i år. Nu kan deras jobb vara hotade – om det väljer att inte vaccinera sig.

Men guvernör Kathy Hochul och övriga styrande i delstaten menar att kravet är nödvändigt för att den mer smittsamma deltavarianten inte ska få fäste inom vården och riskera drabba de bräckligaste i samhället.

– Vi ligger fortfarande i strid mot covid för att skydda våra nära och kära, säger Hochul.

– Vad som väntar på måndag går att undvika och det finns inga ursäkter.

Sökte hjälp i kyrkan

Nu pågår ett intensivt arbete med att få så många som möjligt av de som tvekat att ta första sprutan.

Enligt siffror från tidigare i veckan var 84 procent av de 450 000 anställda vid New Yorks sjukhus och 83 procent av de 145 400 som jobbar inom äldrevården fullt vaccinerade.

De som hittills vägrat, trots risken att förlora jobbet, har främst motiverat sitt beslut med att de fruktar biverkningar från vaccinet, att de redan har naturlig immunitet efter att ha haft covid-19 eller att kravet är ett ingrepp mot deras frihet, skriver New York Times.

Coronapandemin fortsätter härja i New York. Nu tar delstaten i med hårdhandskarna för att få stopp på den rusande smittan och kräver att all vårdpersonal vaccinerar sig – eller avstår från att gå till jobbet. Här får New York-bon Jay Vojno sin spruta.

Tusentals har försökt slippa undan vaccinkravet genom att hävda att det går emot deras religiösa övertygelse.

Därför deltog guvernör Kathy Hochul vid en gudstjänst i Brooklyn under söndagen för att få lite draghjälp ett drygt dygn innan förbudet slår till.

– Jag behöver er för att bli mina apostlar, att ni går ut och pratar om det och säger att vi är skyldiga varandra detta, sa hon till församlingen i Christian Cultural Center uppger Reuters.

– Jesus lärde oss att älska varandra och hur visar man den kärleken bättre än att bry sig om varandra tillräckligt för att be dem ”snälla ta vaccinet för att jag älskar dig och vill att du ska fortsätta leva”.

Men med bara ett dygn kvar till möjlig arbetslöshet är nog förhoppningen snarare att ekonomiska incitament ska pressa de kvarvarande att ta sprutan.

De som får sparken efter att ha vägrat vaccin kommer inte vara berättigade till arbetslöshetsersättning så länge de inte kan uppvisa läkarintyg på att de ska ha sjukbidrag, skriver Reuters.

Vårdpersonal på Brooklyn Hospital Center förflyttar kropparna efter folk som dött med covid-19, dolda bakom ett staket. Nu kräver delstaten att personalen vaccinerar sig.

Letar ersättare i Filippinerna

För att täcka upp för de tiotusentals som antas bli avstängda från och med tisdag har guvernören planerat att utlysa nödläge inom sjukvården.

Då kan man ta in ersättare från andra håll. Bland de sjukvårdsutbildade som man kan fylla hålen med finns personal vid nationalgardet, pensionärer, studenter och vaccinerad sjukvårdspersonal från andra ställen.

New York planerar att rekrytera personal från bland annat Irland och Filippinerna.

Sjuksköterska Anna Yadgaro på Joseph P. Addabbo Family Health Center i stadsdelen Queens i New York ger Juana Mejia Modernas vaccin mot covid.19.

Även andra delstater som Kalifornien och Maine har bestämt att kräva vaccinering för att få fortsätta jobba inom sjukvården. Där ser man New York som ett test för att utröna hur man klarar av personalkrisen – och hur väntade rättsprocesser kring kravet kommer sluta.

Bland de stämningar mot kravet på vaccinering som hittills kommit in rör en sjukvårdsanställd som tillhör rörelsen kristen vetenskap i Brooklyn. Denne är motståndare till alla former av vaccin och tror på bönens kraft för att hela sjuka, skriver New York Times.

Flera sjukhus runt om i USA har redan infört vaccinkrav på eget bevåg.

Arbetsgivarorganisationen Greater New York Hospital Association, som representerar en mängd sjukhus i delstaten, har ställt sig bakom myndigheternas vaccinkrav.

– Det är det bästa sättet för patientsäkerheten och för att skydda folkhälsan, säger organisationens ordförande Kenneth E Raske enligt New York Times.

Smittoläget i New York har sakteligen förbättrats den senaste tiden. Men stora delar av USA är mitt inne i en dödlig fjärde våg som slagit stenhårt.

Dagliga dödsfall med covid-19 i landet har nu överstigit 2 000.

PRO om svenskläget: Snurrigt

I Sverige ligger smittspridningen på äldreboenden på de högsta nivåerna sedan i februari. En bidragande orsak anses vara ovaccinerad vårdpersonal.

Lägst vaccintäckning bland personalen finns i Stockholms län, skriver SvD.

I Stockholm var bara 53 procent av hemtjänstpersonalen och 64 procent av personalen på äldreboendena fullvaccinerade under slutet av augusti, enligt en analys av Folkhälsomyndigheten.

– Att så många inte vaccinerats är snurrigt. Nu är det nästan så att de äldre måste skydda sig från personalen. Man kan skratta åt det, men det är heltokigt, säger Curre Hansson, PRO-ordförande i Stockholm, till SvD.

Redan i våras gick vårdpersonal i delstaten New York ut och krävde att myndigheterna skulle göra mer för att skydda dem från att smittas.