Samordnare ska lösa Stockholms förlossningskris

TT

Publicerad 2021-10-29

Uppemot hundra barnmorskor i Stockholm har sagt upp sig hittills i år. Arkivbild.

Uppemot hundra barnmorskor i Region Stockholm har lämnat sitt jobb i år på grund av dåliga arbetsförhållanden.

Regionen tillsätter en samordnare för att lösa krisen – men det är en lösning som inte räcker till, enligt oppositionen.

Region Stockholm tillsätter nu en förlossningssamordnare för att lösa den krissituation som uppstått inom förlossningsvården i Region Stockholm.

I uppdraget ingår att ”förutsättningslöst se över möjliga lösningar på kort sikt för att säkerställa regionens förlossningskapacitet med fortsatt hög kvalitet inom förlossningsvården”, skriver regionen i ett pressmeddelande

Till samordnare har utsetts produktionsdirektör Nicole Silverstolpe.

”Det är tydligt att det krävs insatser för att se till att vårdpersonalen inom förlossningsvården får en bra arbetsmiljö och återfår sin arbetsglädje”, säger Nicole Silverstolpe i pressmeddelandet.

”Alarmerande läge”

Tidigare i veckan rapporterade flera medier att minst hundra barnmorskor i Region Stockholm sagt upp sig hittills i år. Många vittnar om en pressad arbetssituation och underbemanning.

På Södersjukhuset i centrala Stockholm har alla förlossningschefer lämnat sina uppdrag i protest och på fredagen meddelade ytterligare 26 barnmorskor att de säger upp sig från Danderyds sjukhus.

Finansregionråd i opposition Aida Hadzialic (S) säger till TT att situationen för förlossningsvården i Stockholm är alarmerande.

– Vi har en förlossningsvård som befinner sig i kris, patienter som larmar, vårdpersonal som flyr och chefer som lämnar sina uppdrag i protest mot hur arbetsmiljön är på förlossningsvården.

Saknar ledarskap

Fortsatt säger Hadzialic att ännu mer resurser omedelbart måste skjutas till.

440 miljoner till regionens sjukhus och 50 miljoner direkt till förlossningsvården, är oppositionens förslag säger Hadzialic.

– Det finns pengar i Region Stockholm men det jag saknar är ett ledarskap och någon som vill göra något åt den alarmerande situationen. Irene Svenonius måste agera eller avgå för så här kan vi inte ha det.

Angående förlossningssamordnaren som nu tillsätts säger Hadzialic att det är en kompletterande åtgärd men att det inte räcker.

– Det kommer inte åt grundproblemet som är resursbrist och att man har skapat så pass allvarliga arbetsmiljöproblem att utsliten personal nu väljer att sluta.