Dansken erkänner bluff om sprutorna: ”Vi lägger oss platt”

Uppdaterad 2021-01-23 | Publicerad 2021-01-22

Den danska leverantören sa till svenska regioner att sprutor och kanyler inte kunde levereras efter ett beslut från danska myndigheter.

Beskedet har fått regionerna att larma Sveriges regering – men nu backar leverantören.

– Vi lägger oss platt, vi har kommunicerat något som inte var sant, säger Sören Agerbo på Sacomed.

Flera regioner i Sverige har inte fått leveranser av sprutor som de beställt från Danmark och som används för coronavaccination. Enligt uppgifter till regionerna beror stoppet på ett beslut som fattats av den danska Sundhedsstyrelsen, något som Aftonbladet berättade om igår.

Stoppet har skapat oro i regionerna, som bland annat dryftat situationen i SKR:s nationella inköpsforum.

– Vi beställde 300 000 kanyler och sprutor från ett företag som skulle levereras till oss i Region Stockholm. Och när det skulle passera Danmark så stoppades leveransen och blev stående där några dagar. Som tur var släpptes det till slut igenom, trots att danska regeringen tagit beslut om att material som är till vaccin inte ska lämna Danmark, säger Joakim Jarnryd funktionsansvarig på Region Stockholms särskilda sjukvårdsledning med ansvar för material.

Lastbilar vid gränsen till Danmark. Arkivbild.

Larmat regeringen

De berörda regionerna har slagit larm till regeringen för att få hjälp. Flera är oroliga för att inte kunna få leveranser i framtiden och drar paralleller till kaoset med munskydd i våras.

– Danmark är ett viktigt transitland och det är viktigt att det här blir löst så smidigt som möjligt, därför har vi lyft frågan till regeringskansliet, säger Jarnryd.

Informationen om att den danska regeringen eller danska myndigheter ligger bakom stoppet har Region Stockholm fått från sin leverantör.

Men danska regeringen och danska Sundhedsstyrelsen dementerar att något beslut har fattats.

Sören Agerbo, VD på danska Sacomed.

”Det var fel”

På fredagen erkände leverantören Sacomed för Aftonbladet att uppgifterna är fel.

– Det är ingen myndighet i Danmark som har kommit med någon linje eller något direktiv, säger bolagets vd Sören Agerbo.

Varför har du sagt det till de svenska regionerna?

– Det var information vi fick från grossisten. Det var fel, ett missförstånd som blev kommunicerat.

Sören Agerbo vill inte avslöja namnet på grossisten, mer än att det är ett danskt företag. Han vill heller inte svara på varför han senast för en dag sedan sa till Aftonbladet att stoppet berodde på beslut från danska myndigheter.

”Djupt beklagligt”

Det här har fått stora konsekvenser. Regioner har larmat svenska regeringen och den danska regeringen är också inkopplad. Vad säger du om det?

– Det är djupt beklagligt att det blivit fel. Vi lägger oss platt, vi har kommunicerat något som inte var sant.

Joakim Jarnryd säger att det den danska dementin gör att han känner sig lugnare inför framtiden. Om att den danska leverantören lämnat felaktiga uppgifter säger han:

– Inte så mycket att kommentera. Bara tråkigt.

Följ ämnen i artikeln