Ny rekommendation för resenärer från Brasilien

TT

Publicerad 2021-01-22

Den som besökt Brasilien bör testa sig och undvika kontakter med andra. Arkivbild.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer som reser in i Sverige, och som har varit i Brasilien, testar sig för covid-19 och undviker kontakt med andra.

De nya rekommendationerna för resenärer från Brasilien kommer efter att Europeiska enrådighetsmyndigheten, ECDC, publicerat en ny riskbedömning rörande nya varianter coronaviruset som orsakar covid-19.

Folkhälsomyndigheten skriver att ECDC pekar på "tre varianter av viruset som länder bör vara extra uppmärksamma på." Sedan tidigare var en variant med ursprung i Storbritannien och en med ursprung i Sydafrika utpekade. Nu listar ECDC också en variant med ursprung i Brasilien.

Folkhälsomyndigheten uppmanar därför alla som reser till Sverige och som har vistats i Storbritannien, Sydafrika eller Brasilien att stanna hemma i minst sju dagar, att undvika kontakt med andra så långt det går, och att testa sig snarast efter ankomst med ett uppföljande test fem dagar efter ankomst. Även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln