”Inte möjligt” för statsministern att svara om butiksbesöken

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Statsminister Stefan Löfven uppmanar alla svenskar att ta sitt ansvar.

Hans egna besök i julhandeln ska ha skett “på ett smittsäkert sätt”.

Ytterligare frågor kring det från Aftonbladet vill statsministern inte svara på:

“Det är inte möjligt i dag”, enligt Löfvens pressekreterare.

Söndagen den 20 december höll statsminister Stefan Löfven sitt jultal, ett av hans tv-sända tal till nationen under pandemin.

”Andra är beroende av ditt agerande, din ansvarskänsla. Vi har varit mer isolerade, men varje person har också varit en del av något större. Varje dag, varje vecka, hela det långa året 2020. Vi har alla varit tvungna att göra uppoffringar”.

Tidigare samma dag hade Stefan Löfven besökt shoppingcentret Gallerian i centrala Stockholm. Där besökte han en klockbutik tillsammans med sina två livvakter.

Enligt Folkhälsomyndighetens nationella råd som gäller sedan den 14 december gäller bland annat:

”Undvik att i onödan vistas i affärers och köpcentrums lokaler.”

Kring statsministerns besök i Gallerian svarar pressekreterare Mikael Lindström så här:

”Statsministern var inte i Gallerian för julklappsinköp, utan för att hämta ut en sak han hade lämnat in tidigare i december. Statsministern har följt Folkhälsomyndighetens råd och sina egna uppmaningar att undvika trängsel”.

Stefan Löfven i Gallerian i Stockholm.
Foto: LÄSARBILD
Stefan Löfven i Gallerian i Stockholm.

Den 23 december hade statsministern ytterligare ärende på stan. Då besökte han en butik på Kungsgatan mitt i Stockholm för att ”söka en reservdel till sin rakapparat”, uppgav en pressekreterare i ett sms till Sveriges Radio.

I mitten av november sa statsministern också ”ställ in och hitta inte på undanflykter som skulle göra din aktivitet okej”.

Ministrar shoppar och hyr skidor

Statsministern är inte heller ensam i regeringen om att uppmärksammas i detta sammanhang. Tidigare har justitie- och migrationsminister Morgon Johansson blivit omskriven för ett shoppingbesök på Nova Lund där han köpte ”en liten vitvara”.

Aftonbladet skrev tidigare i dag om finansminister Magdalena Andersson som rest till Sälen där hon den 20 december syntes i skiduthyrningen.

– När jag såg henne kände jag att jag inte behövde ha lika dåligt samvete över att vara där, sa ett vittne till Aftonbladet.

”Finansministern försöker alltid undvika trängsel i enlighet med Folkhälsomyndighetens råd och statsministerns uppmaningar”, skriver Adriana Haxhimustafa, pressekreterare åt finansministern, i ett sms till Aftonbladet.

Foto: LÄSARBILD
Magdalena Andersson, finansminister, hyr skidor i Sälen.

Toppolitikernas beteende har fått vårdpersonal att befara att trovärdigheten för den svenska coronastrategin urholkas.

Johanna Kronkvist, 27, sjuksköterska på covidakuten på Östra Sjukhuset i Göteborg, kallar politikernas agerande för hyckleri. 

– Folk ser att personer i maktposition, som beslutat om rekommendationerna inte följer dem varför ska då svenska befolkningen göra det? Det kommer sluta med mer sjuka, högre belastning på sjukvården och fler döda, säger hon.

Foto: LOTTE FERNVALL
Stefan Löfven.

Aftonbladet har vid upprepade tillfällen sökt statsministern via hans pressekretare för att få ett svar från Stefan Löfven om hur han ser på den kritikstorm som hans butiksbesök har skapat.

Att få en kommentar eller en intervju är inte aktuellt:

”Det är inte möjligt i dag” är pressekreteraren Mikael Lindströms svar.

Publicerad:

LÄS VIDARE