Jimmie Åkessons löfte – 500 dagar före valet

Publicerad 2021-04-29

Med 500 dagar kvar till valet drar Sverigedemokraterna igång valrörelsen.

I ett tal på Youtube presenterar Jimmie Åkesson partiets löften om de får inflytande i en kommande regering.

– Vi kommer att vara bromsklossen i en högerkonservativ regering, säger SD:s partiledare.

Med 500 dagar kvar till riksdagsvalet 2022 inleder Sverigedemokraterna sin valkampanj. Under torsdagsmorgonen publicerade de en video på Youtube med ett tal av Jimmie Åkesson. Där beskriver han valet den 11 september 2022 som ett ödesval, som på många sätt är ”avgörande för vår nation”.

– Det är 500 dagar tills vi på allvar kan börja arbetet med en ansvarsfull invandringspolitik och en kravbaserad integrationspolitik värd namnet, säger han i inledningen.

Kritiserar ”mjukislinje”

I sitt tal går han hårt åt kriminalpolitiken och det han kallar för vänsterliberalernas ”misslyckade mjukislinje”. Han lovar också att avskaffa äldrefattigdomen om SD får regeringsinflytande.

Han lyfter fram partiets nollvision för nya asylsökande och säger att man vill sudda ut bilden av Sverige som ett ”välfärdsparadis för vem som helst”.

– Sverige har blivit planetens socialbyrå, säger Åkesson.

”Bromskloss”

SD-ledaren lovar också att partiet ska bli en garant för välfärden i en högerkonservativ regering.

– Sverigedemokraterna kommer att vara en garant för att en högerkonservativ regering inte överger principer som rättvis fördelning och ett genuint socialt ansvarstagande. I ett läge där våra konservativa vänner drar för långt åt höger kommer vi att vara bromsklossen.

M, KD och SD har närmat sig varandra sedan det senaste valet. Men exakt vilken roll Sverigedemokraterna skulle få om det högerkonservativa blocket får en majoritet i riksdagsvalet är i nuläget inte klarlagt.

M har hittills uteslutit ett regeringssamarbete med SD. SD har å sin sida inte sagt att de måste sitta med i en regering, eller ha ministerposter, men har samtidigt uttryck att de förväntar sig att partier ska få inflytande utifrån hur stort stöd de får i valet.


PODD Lööf ensam kvar på toppen

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen