Regeringen: All droghandel göder gängen

Ida Vanhainen/TT

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2021-05-12

Narkotika orsakar skjutningar, finansierar gängen och lockar in unga i tyngre brottslighet. Det säger justitieminister Morgan Johansson (S) som varnar för att avkriminalisera eget bruk.

– All narkotika som säljs på gator och torg göder den organiserade kriminaliteten.

Sverige ligger en bit under EU-snittet vad gäller andelen personer 15–34 år som testat cannabis under de senaste 12 månaderna, enligt statistik från den Europeiska narkotikarapporten från 2020. Där ska vi fortsätta vara, säger justitieminister Morgan Johansson.

– Skulle vi gå vägen som vissa vill och liberalisera och legalisera, då riskerar cannabisanvändningen att öka i Sverige. Det vore en enorm gåva till de kriminella gängen som handlar just med narkotika. Så den vägen ska vi inte gå.

Droghandeln är "oerhört central" för den organiserade brottsligheten. Den står för inkomster, orsakar konflikter som leder till våldshandlingar och används för att rekrytera in nya ungdomar i gängen.

– Ska vi lyckas knäcka gängen måste vi lyckas knäcka narkotikahandeln, säger Johansson.

Större omfattning

Han tycker att begreppen blandas ihop när dem som vill avkriminalisera eget bruk talar om att hjälpa personer i missbruk. Överdosfrågan hänger ihop med tyngre droger som heroin, amfetamin och fentanyl, inte primärt cannabis. Johansson pekar på den debatt som pågår i USA men konstaterar samtidigt att det inte är särskilt vanligt att partier i Sverige driver legaliseringsfrågan.

– De flesta som för diskussionen vill ändå inte gå så långt att det ska gå att köpa i vanliga butiker. Då blir effekten att man ändå måste köpa av de kriminella gängen.

All narkotika som köps på gator och torg göder gängen på ett eller annat sätt, menar han.

Samtidigt är omfattningen av droger som flödar in i Sverige mångdubbelt större än vad som tidigare rapporterats. En nyligen publicerad rapport från polisens nationella operativa avdelning, Noa, visar att det kan röra sig om upp till 150 ton narkotika som årligen smugglas in i landet. Omfattningen har blivit känd efter att den krypterade tjänsten Encrochat knäckts.

– Vi har inte haft full koll på omfattningen av detta. Det tror jag är en självklar slutsats man måste dra, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Men enligt Martin Petersson, chef för Tullverkets kontrollavdelning, har myndigheten länge fått varningar om omfattningen.

– Encrochatmaterialet bekräftar egentligen den bild vi haft på tullen i flera år, säger han till TT.

Moderaterna: Naivitet

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell tycker att avslöjandet och Noas rapport visar hur ingrodda problemen är.

– Det visar den oerhörda naivitet som funnits på det här området. Tullens arbete är oerhört eftersatt i Sverige och det visar Encrochatmaterialet på. Det måste till en väldigt kraftig satsning, helst i går.

Han framhåller att tullen måste få mer resurser till att ägna sig åt brottsbekämpande arbete. Samtidigt säger han att gängen inte bara skor sig på narkotikahandel, utan även bedrägerier och andra brott.

På en pressträff tillsammans med ministrarna berättade Martin Petersson om ett beslag som upptäcktes i Trelleborg hamn när en lastbil med 150 kilo cannabis gömd i isoleringen upptäcktes.

Tullverket slog inte till direkt utan följde lastbilen till ett industriområde i Göteborg där flera medlemmar i ett kriminellt nätverk kunde gripas.

Fler tjänstemän

Myndigheten arbetar just nu med en omorganisation för att på ett mer effektivt sätt kunna stoppa smugglingen in landet. Men fler tulltjänstemän behövs.

– Vi är inte överdrivet många men vi har goda resultat, säger Martin Petersson.

En annan viktig pusselbit för att stoppa smugglingen är tekniska hjälpmedel som skanners, spårhundar och handburen röntgen – även kallade backscatters. Med den kan tullen gå igenom en bensintank på en lastbil utan att behöva öppna den.

– Backscatter har revolutionerat vårt kontrollarbete.