Lokala restriktioner förlängs i Uppsala

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:
Uppdaterad:

Antalet nya bekräftade coronafall har inte minskat sedan de lokala allmänna råden infördes i Uppsala för snart två veckor sedan.

Det har inte heller trycket på vården.

Därför ska råden nu gälla i ytterligare två veckor, meddelar regionen.

Det har gått för kort tid för att se en tydlig effekt av de skärpta råden, enligt Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.
Foto: Nils Petter Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det har gått för kort tid för att se en tydlig effekt av de skärpta råden, enligt Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Folkhälsomyndigheten beslutade under torsdagen att införa lokala allmänna råd i ytterligare tre regioner – Stockholm, Västra Götaland och Östergötland – samt att förlänga dem som gällt i Uppsala sedan 20 oktober.

– Situationen är fortfarande allvarlig. Vi ser ännu ingen nedgång, vare sig i trycket på sjukvården eller antalet bekräftade fall och vi ber därför alla invånare i Uppsala län att strikt följa råden, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, i ett pressmeddelande.

De senaste veckorna uppger de flesta som testat positivt att de smittats på sin arbetsplats eller i privata sammanhang och Johan Nöjd, smittskyddsläkare i regionen, vädjar till invånarna att inte umgås utanför den närmsta kretsen just nu.

– Vi vill särskilt trycka på rådet att inte ha fysisk kontakt med andra än dem man bor med. Det gäller inte bara stora tillställningar, utan också enklare fester. Om du har tänkt tränga in 15 vänner i ditt lilla vardagsrum den här helgen – tänk om och ställ in. Det kan rädda liv, säger han.

”Har gått för kort tid”

Samtidigt har han märk ett stort gensvar hos verksamheter och arbetsgivare sedan råden skärptes. Företag har beordrat sina anställda att arbeta på distans, restauranger har glesat ut mellan borden och små föreningar har coronasäkrat sina träffar.

– Alla gör vad de kan för att bidra till att stoppa smittspridningen. Men det har gått för kort tid för att vi ska se en tydlig effekt av det. Vi behöver hålla i detta ytterligare en tid, säger smittskyddsläkaren.

Publicerad:

LÄS VIDARE