Extremhögern

Jakten på en tungt beväpnad högerextrem soldat fortsätter

Av: 

Rósanna Róbertsdóttir

NYHETER

Den militära prickskytten Jürgen Conings, 46, jagas av hundratals poliser och militär.

Han misstänks utgöra ett allvarligt hot och kan försöka korsa gränsen från Belgien till Tyskland eller Nederländerna, skriver The Brussels Times.

Jürgen Conings misstänks vara beväpnad med en k-pist och en skottsäker väst. Jakten på den tyske soldaten har pågått i tre dagar.

46-åringen ska tidigare ha hotat virologen Marc Van Ranst som leder Belgiens strategi för coronapandemin. Virologen och hans familj har tagits i säkerhet, skriver BBC.

Jürgen Conings

Foto: AP/TT

350 poliser och militär söker nu efter Jürgen Conings kring nationalparken Hoge Kempen, och den 12 000 hektar stora parken har stängts för besökare. Skott ska ha hörts i området vid middagstid på onsdagen men det är oklart om det varit från skjutvapen. Eftersom nationalparken ligger nära gränsen till både Nederländerna och Tyskland har polis i båda länderna mobiliserats.

Soldaten lämnade sitt hem i belgiska Dilsen-Stokkem i Limburg på måndagsmorgonen för att gå till sitt arbete. Efter sig ska han ha lämnat brev där han skriver att han är beredd på dödlig strid och ”inte kan leva i ett samhälle där politiker och virologer tagit allt ifrån oss”. En skog nära staden finkammades efter att man hittat en bil som ska ha tillhört soldaten, vari man hittat tunga vapen.

Soldaten är en erfaren prickskytt

Conings är en erfaren prickskytt med många års erfarenhet av strid i olika krigszoner. Han är en skjutinstruktör inom militären, och vapnen han misstänks bära har han tagit från en kasern i Leopoldsburg. Han ska ha hävdat att han skulle organisera en skjutövning.

Polisen råder allmänheten att inte närma sig den misstänkte, som enligt belgiska myndigheter utgör ett hot av högsta nivå i deras fyrgradiga skala. Conings kan ha planer på att attackera individer eller institutioner.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Belgisk militär jagar soldaten.

Publisert:

LÄS VIDARE

Rekordmånga högerextrema dåd i Tyskland

Jakten på tungt beväpnad militär fortsätter

ÄMNEN I ARTIKELN

Extremhögern

Belgien

Tyskland

BBC

Militärfrågor

Nederländerna