Lämnade sönerna på flygplatsen – döms till fängelse

Publicerad:

NYHETER

Pappa Viktor lämnade sina söner, 5 och 8 år gamla, på flygplatsen.

”Jag har inga pengar, och ingen mat att ge pojkarna. Jag hämtar dem senare”, skrev han och flög vidare för att söka jobb.

Nu har han dömts till fängelse i 15 månader.

Den 26 januari 2020 flög Viktor Gavrilov, 41, från Chabarovsk till den ryska huvudstaden Moskva med sönerna. På flygplatsen Sjeremetjevo bytte Viktor plan och flög vidare till Rostov-na-Donu.

De båda sönerna lämnade han kvar. Efter en stund hittades de övergivna småpojkarna av flygplatspersonal. I en ryggsäck återfanns pappans kortfattade meddelande:

”Jag ber er att inte sära på pojkarna. Förlåt mig, men just nu finns ingen annan utväg för mig”, skrev Gavrilov.

Viktor Gavrilov, 41.
Foto: Ryska åklagarmyndigheten
Viktor Gavrilov, 41.

Några dagar senare sökte pappan självmant upp åklagarmyndigheten, som spelade in en video och publicerade den på Youtube. Pappan pratade direkt till sönerna i filmen:

”Jag visade svaghet, och var rädd att jag inte skulle klara att försörja mig. Därför lämnade jag er på flygplatsen i Moskva. Jag visste att det fanns mycket folk runtomkring som skulle ta hand om er. Jag hoppas hitta arbete och återvända till er, så att vi aldrig mer behöver skiljas åt,” sade han i videon.

Straffas för framkallande av fara och stöld

Viktor Gavrilov hade tidigare arbetat åt privata säkerhetsföretag, ibland på andra orter. När han varit bortrest hade han lämnat sina båda pojkar på Centret för social hjälp i Chabarovsk-området. När jobben avslutats hade han alltid återvänt och hämtat hem pojkarna. Pojkarnas skola och daghem i hemstaden Komsomolsk-na-Amure uppgav i januari att pojkarna alltid var välklädda, välnärda och vetgiriga.

Foto: Kontoret hos Moskvaområdets guvernör
Moskvaområdets guvernör Andrej Vorobjov med de båda omhändertagna pojkarna. Bilden togs i januari.

Nu har domstolen i hemstaden dömt Viktor Gavrilov till fängelse i 15 månader, för framkallande av fara och stöld. Dagen före flygresan till Moskva hade han lurat en pensionerad kvinna, som han kände, på 100 000 rubel. Det motsvarar ungefär 11 000 kronor.

Viktor Gavrilov erkänner stölden, men inte att sönerna varit i fara. Han hävdar att flygplatsen i Moskva var en ”säker plats”, enligt tidningen Meduza.

De båda sönerna bor i dag hos mormodern. Föräldrarna är sedan länge skilda, och pappan hade tilldelats vårdnaden efter skilsmässan. Mamman hade enligt uppgift inte uppfyllt sina föräldraskyldigheter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN