Nya scenariot: Coronatopp i december

Publicerad 2020-11-26

Sverige kommer att nå en smittotopp i december. Sedan vänder det neråt.

Det enligt det nya scenario som Folkhälsomyndigheten presenterat.

– Vi har ett hopp om att kunna påverka pandemin på det här viset, säger generaldirektör Johan Carlson.

Nyheten på dagens presskonferens kom som ett litet ljus i novembermörkret. Även om smittspridningen fortfarande ökar ser det ut som att kulmen på Sveriges andra våg kan vara två veckor bort. Det enligt ett nytt scenario som Folkhälsomyndigheten har tagit fram.

FHM:s scenario sträcker sig från november till mars nästa år. Myndigheten har kommit fram till det genom att titta på data över smittspridningen från augusti till början av november.

– I det här har vi räknat med att vi får effekter från de lokala råden som införts, men vi har inte tagit hänsyn till alkoholförbudet eller till den sänkta gränser för allmänna sammankomster, säger Johan Carlson.

Covidavdelning på Östra sjukhuset.

Toppen kommer till Lucia

Sverige tros alltså nå sin generella topp av smittspridningen under mitten av december, lagom till lucia.

– Vi har ett hopp om att vi ska kunna påverka pandemin på det här viset men jag vill betona att vi inte är mästare på att beräkna hur det kommer att se ut. Det här bygger på att vi har en god följsamhet av de lokala råden och en god social distansering, sa Johan Carlson, och varnade för att ta nyheten som en intäkt för att börja fira.

Och hur firandet av jul- och nyårshelgerna kommer att se ut är fortfarande för tidigt att säga. Men svenskarna kan inte vänta sig något grönt ljus för stora firanden i år.

– Det kommer att vara en mycket restriktiv hållning kring jul och nyår, säger Johan Carlson.

När kommer ljusningen?

– Även om den kommer i december innebär det inte att det här är över. Det krävs en gemensam ansträngning att hålla i de råd och rekommendationer som finns en lång tid framöver. Även om vi kan komma igång med vaccination försvinner inte pandemin i samhället, vi har en lång väg att gå, säger generaldirektören.

Under presskonferensen varnade statsminister Stefan Löfven människor för den stundande Black Friday-rean.

– I morgon är det Black Friday, jag vill understryka att i år får det inte förekomma trängsel i butiker och affärer. Avstå den stora shoppingrundan.

– Det vi som land gör fel nu får vi lida för senare, det vi gör rätt får vi tillbaka senare.