Coronapandemin

”Extremt” lugnt i Sverige när krogarna coronastängde

Av: 

Sophie Stigfur

Linus Lindgren

NYHETER

Vilda hemmafester, ylande fyllbultar på gator och torg och överförfriskade bargäster som vägrade gå hem när klockan slog 22?

Nej.

Effekten av det nya alkoholstoppet blev snarare tvärtom.

– Nej, vi har inga krogrelaterade ärenden. Det som hänt har varit olika typer av tuppfäktning i samband med hemmafester, och närboende som blivit störda.

Det säger Michael Saveman, befäl vid polisens regionledningscentral, till Härnösands Allehanda om fredagsnatten i Västernorrland. Men han är också den enda som hittills uppgett att krogstängningen lett till ökat stök på annat håll.

Stockholm, precis efter klockan 22.

”Ovanligt lugnt”

I går kväll blev restauranger och pubar runt om i hela Sverige för första gången tvungna att vrida av sina ölkranar vid klockan 22 och klappa igen, efter regeringens nyinförda förbud om alkoholförsäljning under pandemin.

Farhågor om att beslutet skulle leda till ökat stök vid krogarnas stängning, såväl som ett ökat antal hemmafester, tycks dock inte ha besannats.

Samtliga polisregioner som Aftonbladet pratat med upplever istället att det var en ovanligt lugn fredagskväll. På polisen i region Syd säger Evelina Ohlson att det var väldigt lite folk ute på stan i Malmö.

– Tittar man på antal fylleriärenden så var det extremt lite. Det var någon fest i stadsparken i Lund men vi har inte sett någon ökning av festligheter eller bråk vare sig ute eller i bostäder.

Polisen i region Öst, som ansvarar för Jönköpings, Södermanlands och Östergötlands län, var på plats för att kontrollera att samtliga krogar lydde det nya förbudet – vilket de också gjorde. Att festandet istället flyttades inomhus hos privatpersoner har man heller inte sett.

En bild som delas av polisen i Västra Götalands och Hallands län.

– Det var en ovanligt lugn kväll. Det kan bero på alkoholstoppet men också att det var dåligt väder, säger Tomas Fuxborg på polisen i region Väst.

”Det har varit en något lugnare fredagskväll än normalt, mindre stök och mindre brott utanför krogarna”, säger Stockholmspolisen.

Riktat in sig på andra brott

Även i Stockholm, där oron för krogstök och att dunkande rejvfester skulle ta vid efter stängning kanske var som allra störst, delar polisen samma bild.

– Det har varit en något lugnare fredagskväll än normalt, mindre stök och mindre brott utanför krogarna. Polisen i city har istället kunnat rikta in sig på trafiken och har stoppat fler bilar. Om det beror på alkoholstoppet eller inte känns det dock förhastat att dra någon slutsats om, säger Ola Österling på Stockholmspolisen.

Under kvällen gick inspektörer från tillståndsenheten i Stockholm från krog till krog för att försäkra sig om att alkoholförbudet följdes – vilket det också gjorde. Inspektörerna noterade dock en något ökad trängsel på Sveavägen efter att pubarna stängde.

PODD Då kan den andra vågen vara över

Aftonbladet Daily pratar med Tom Britton

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Jackpott på 10 miljoner – här är expertens bästa drag
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Första kvällen med spritstopp – Aftonbladet på plats på stan

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Hotell & restaurang

Stockholm

Hallands län

Östergötlands län

Västernorrlands län