Stefan Löfven om hoten mot SVT-profilerna: Avskyvärt

Publicerad 2020-09-22

SVT-medarbetare tvingas få livvaktsskydd efter hat och hot.

Stefan Löfven reagerar kraftfullt på uppgiften och säger att de som ligger bakom hoten måste ställas till svars.

– Det är avskyvärt, säger statsministern.

Aftonbladet rapporterade i morse att SVT får öronmärkta pengar för säkerhet och beredskap i höstbudgeten. Enligt ekonomidirektör och säkerhetsansvarige Peter de Verdier har hot mot programledare ökat rejält. Betydligt fler behöver livvakter och kostnaden för personskydd har ökat fyrfaldigt de senaste fem åren.

Exempel på profiler som hotas är nyhetsankaret Nike Nylander och Carina Bergfeldt, som är aktuell med en egen talkshow.

Tydlig lagstiftning

Stefan Löfven (S) kommenterade Aftonbladets artikel under ett besök i Stockholmsförorten Rinkeby på förmiddagen.

– Det är en så grundläggande del av vår demokrati att vi har undersökande media. Att krafter då använder de här medlen är avskyvärt. Det är något vi måste arbeta väldigt, väldigt strukturerat emot, säger Löfven.

”Avskyvärt”, säger statsminister Stefan Löfven (S) om hoten mot SVT:s personal.

Kan regeringen göra något mer för att förhindra att sådant här förekommer?

– Det är hela samhällets uppgift men det är säkert så att det finns möjligheter även för oss. Jag kan inte säga exakt vad som ska göras, men skyddet måste vara bra. Vi måste ha en lagstiftning som är tydlig på detta och de som utverkar de här hoten måste ställas till svars.

Stefan Löfven (S) under ett besök i Rinkeby.

Skyddar sig mot fysiska attacker

Peter de Verdiers bild är att hoten slår mot i princip alla SVT:s programledare. Från de som rapporterar om varg och skogsvård till barnprogramledare.

– Vi har it-attacker mot våra system, vi har näthat mot alla som överhuvudtaget uttalar sig för SVT och enstaka fysiska attacker. Fysiska attacker är ovanligt men ändå på den nivån att vi förstärker entréerna på våra kontor för att de ska klara attacker, säger han till Aftonbladet.