Meteorologen: Då kommer vårkänslorna

Uppdaterad 2021-03-15 | Publicerad 2021-03-14

Längtar du efter våren?

Håll ut lite till – först väntar en lågtrycksvecka med regn och snö på sina håll – men det finns en del solchanser.

– Efter nästa vecka kommer man att börja känna vårkänsla igen, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

Veckan präglades av stormen Evert som svepte in över stora delar av landet.

Kanske kändes det lite som att våren var på ingång när plusgrader tittade fram några dagar senare. Men den som längtar efter våren får vänta lite till.

Veckan inleds med lågtryck som ser ut att prägla hela veckan.

– Det är ganska små nederbördsområden. På måndag väntas regnskurar i stora delar av Götaland. Svealand och södra Norrland får varierad molnighet och lättare regn som passerar, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

Chans för sol

Nordliga vindar rör sig senare ner över landet – men det finns några små solchanser om man ska tro prognosen. Som varmast blir det tisdag till torsdag med uppemot nio grader på sina håll.

– Det blir relativt milt under tisdagen. I söder omkring tre till fyra plusgrader och uppemot sju till åtta plusgrader i Halland, Skåne och Blekinge. I samband med det här är det sol i de flesta håll i landet, säger Mikael Sjöstrand.

Överlag blir det en gråmulen vecka med många lågtryck som passerar. Enligt Sjöstrand är vädret ostabilt under hela nästa vecka.

– Det är snö och regn på många håll. Det kan bli snö hela vägen ner till Halland. Men solchanser finns under tisdag och torsdag, säger Mikael Sjöstrand.

Då vänder det

Men fram mot helgen ser vädret ut att bli mer stabilt och ett högtryck ser ut att kunna vara på väg in.

– Det som händer från och med helgen eller åtminstone veckan efter är att högtrycket börjar ta över mer och mer. Det ger större chanser för sol. Då kommer det att vara fler dagar med sol och fint väder, säger Mikael Sjöstrand och fortsätter:

– Kanske kommer vi få uppemot en tio grader på en del håll, framför allt i söder, och i norr kan det blir mellan fem till sex grader. Efter nästa vecka kommer man att börja känna vårkänsla igen.

Följ ämnen i artikeln