Brittisk miljöorganisation larmar: svenskt överfiske hotar fågelart

Uppdaterad 2021-06-28 | Publicerad 2021-06-27

Skandinaviska fiskares framfart i brittiska vatten hotar att utrota lunnefågeln.

Det larmar Storbritanniens största miljöorganisation om.

– I många år har det pågått ett enormt industriellt fiske i Nordsjön. Mestadels är båtarna från Danmark och några från Sverige, säger Alex Kinninmonth, havspolitikschef på RSPB i Skottland, till Sky News.

Lunnefågeln lever vid Nordatlanten med fisken kungstobis som primär föda. Nu larmar Storbritanniens största miljöorganisation, The Royal Society for the Protection of Birds (RSPB), om att systematiskt fiske hotar den redan utrotningshotade lunnefågeln.

– Årligen tas hundratusentals ton av kungstobis ur Nordsjön och det har en påverkan på havsfåglar och annat djurliv, säger Alex Kinninmonth, havspolitikschef på RSPB i Skottland, till Sky News.

Industriellt fiske

Båtarna kommer framförallt från skandinaviska länder, där Danmark sticker ut. Men enligt RSPB är det även överfisket från Sverige som hotar fågelarten. Fisket är ett så kallat industriellt fiske, vilket betyder att det inte är för mänsklig konsumtion utan för att utvinna fiskmjöl och fiskolja för jordbruksfoder och gödselmedel. Överenskommelser i EU, som bevarats efter Brexit, ger utländska båtar nästintill exklusiv tillgång till kungstobisfiske utanför den brittiska kusten.

– Det är ett stort problem med det eftersom det är i konflikt med bevarandet av djurlivet. Alldeles för många fiskar tas ur havet så inte tillräckligt många finns kvar till havsfåglarna, säger Kinninmonth.

Lunnefågeln lever vid Nordatlanten med fisken kungstobis som primär föda. En fisk som industrifiskas för att bli till jordbruksfoder och gödselmedel.

”Tiden rinner ut”

Enligt Kinninmonth är en lösning att Storbritanniens politiker börjar sköta ländernas egna fiske i Nordsjön och därmed stänger kungstobisfisket för andra i det brittiska vattnet.

– Just nu har vi ett alarmerande natur- och klimathot, så det är inte acceptabelt att regeringar tillåter industriellt fiske i den grad att det påverkar växt- och djurlivet. Tiden rinner ut för att rädda havsfåglarna.

Redan nu finns områden som är avstängda för kungstobisfiske, men naturvårdare vill att de utvidgas till fullständigt förbud över hela Storbritanniens vatten.

Den skotska regeringen har meddelat att de ska se över frågan brådskande.

– Kungstobis spelar en viktig roll i det marina ekosystemet, och vi är fast beslutna om arbeta nära våra medarbetare i EU, Norge och Färöarna för att hantera en fördelning på ett hållbart sätt, säger en talesman till Sky News.

ANNONS