Första fallet av delta plus upptäckt i Danmark

Uppdaterad 2021-06-27 | Publicerad 2021-06-26

Ett fall av den muterade delta plus-varianten har upptäckts i Danmark.

Personen som smittats har rest in i landet från Portugal.

Forskare tror att varianten kan vara motståndskraftig mot antikroppsbehandling.

Delta plus ska enligt indiska studier bland annat spridas lättare och kan eventuellt vara mer motståndskraftigt mot antikroppsbehandlingar, skriver BBC.

Nu har ett fall av den smittsamma varianten bekräftats i Danmark, rapporterar Ekstrabladet. Personen som bekräftats bära på viruset har rest in från Portugal till Danmark flyg. Fallet upptäcktes den 21 juni.

Delta plus – kan vara mer smittsam

Den vanliga deltavarianten har tidigare konstaterats i Danmark, men det här är det hittills första delta plus-fallet som bekräftats i landet. Det skriver danska Statens Serum Institut i ett pressmeddelande.

Den tidigare deltavarianten tros bland annat ligga bakom den förödande andravågen i Indien.

Delta plus har, till skillnad från delta, en mutation som kallas K417N. Vissa forskare pekar på att delta plus kan vara mer smittsam än delta, som i sin tur tros vara 50 procent mer smittsam än den vanliga coronavarianten .

Det första fallet av delta plus upptäcktes i Europa, och totalt 161 fall av delta plus har bekräftats i världen. Förutom Danmark har plus-varianten hittills hittats i Indien, USA, Storbritannien, Polen, Schweiz, Japan, Polen, Nepal, Ryssland och Kina.

Den tidigare deltavarianten ska vara utspridd i 80 länder.

Enligt virusforskaren Ali Mirazimi vet man fortfarande lite om den nya varianten.

Olika varianter av virus

Virus muteras ständigt: Vissa mutationer är skadliga även för viruset, medan andra mutationer gör att viruset blir mer smittsamt eller farligt. De mer smittsamma mutationerna är också de varianter som tenderar att bli dominerande.

Vissa varianter av coronaviruset benämns som Variants of Concern (VOC), som på svenska kallas varianter av särskild betydelse.

För att ett virus ska klassas som ”variant av särskild betydelse” krävs det att varianten uppfyller minst ett av flera kriterier: att viruset är mer smittsamt, leder till allvarligare sjukdom, mer motståndskraftigt mot antikroppsbehandlingar eller mer motståndskraftigt mot vaccin och behandlingar.

Deltavarianten räknas som en virusvariant ”av särskild betydelse”. Forskare som följt delta plus i Indien anser dock att det är för tidigt att säga om även delta plus kan komma att utgöra ett större hot, skriver BBC.

– I nuläget finns det för lite data om delta plus, säger den indiska virologen Gagandeep Kang, och fortsätter:

– Man behöver mer biologisk och klinisk information för att kunna säga om delta plus är en variant av särskild betydelse eller inte.

”Vet väldigt lite”

Även virusforskaren Ali Mirazimi säger att man vet väldigt lite om den nya delta plus-varianten.

– Men det finns data från Indien som visar att det är en ny variant som börjar sprida sig där. Indiska forskare säger också att den kan eventuellt vara ännu mer smittsam, säger han till SVT.

Han ser inte heller någon anledning till att man ska oroa sig för den nya varianten i nuläget, men han säger att det kan vara intressant för forskare och myndigheter att studera viruset närmare.