Flera attacker mot polisstationer under natten

Publicerad 2017-10-29

En polisstation i Växjö utsattes för två attacker på lördagsnatten.

Kraftiga fyrverkeripjäser smälldes av nära byggnaden – och en gatsten kastades igenom en fönsterruta.

Någon slängde även sten mot polishuset i Kinna och polisstationen i Vännäs.

Den utsatta polisstationen ligger i stadsdelen Araby i Växjö. Det första attentatet skedde vid 02-tiden. Flera personer ringde till polisen och uppgav att de hört en högljudd smäll i närheten av polisstationen. Det visade sig att en kraftig fyrverkeripjäs detonerats utanför byggnaden. Fyra fönsterrutor och en lampa skadades.

Flera attentat

Omkring två timmar senare skedde nästa attack. Då kastades en sten genom ett fönster, och ytterligare en fyrverkeripjäs smälldes av.

– Det här är rätt så kraftiga smällar. Det är rejält tryck i dem, säger Jörgen Gustafsson, jourhavande förundersökning vid polisen i Växjö, till Smålandsposten.

Angreppen rubriceras som skadegörelse. Ingen person ska ha kommit till skada. Ingen misstänkt har gripits.

– Även om det inte befann sig någon i lokalen vid tillfället så har varit en risk för förbipasserande som hade kunnat komma till skada om de befunnit sig i närheten, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen i region syd, till Aftonbladet TV.

Även polishuset i Kinna utsattes för skadegörelse under natten. P4 Sjuhärad rapporterar att någon kastade en sten mot entrédörren. Inte heller där har polisen gripit någon misstänkt.

Också på polisstationen i Vännäs krossades en ruta av en sten. Det larmet kom vid 14-tiden på lördagen.

Sköt automateld mot polismans hem

Under fredagsnatten besköts en polismans bostad i Västerås. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska automateld ha avlossats. Skotten gick rakt igenom huset, där polismannen och hans familj låg och sov.

I går kväll anhölls en man i 20-årsåldern för dådet. Han är skäligen misstänkt för försök till mord.

Rikspolischefen var på plats i Västerås under lördagen.

– Det här är ett förkastligt angrepp mot hela samhället, sa han då.

Polisen ser än så länge inget samband mellan skottlossningen och attackerna mot polisstationerna.

– Nej, inte i nuläget. Det är separata utredningar men de ansvariga har såklart kontakt med varandra. Vi får se vad som kommer fram, säger Katarina Friskman vid polisens nationella mediecenter.

Följ ämnen i artikeln