Kaféet i Ulva kvarn slår igen

Publicerad 2020-06-30

Flera kaféer har stängt i coronakrisens spår.

Men det är inte på grund av pandemin som ägaren Moa Shearer, 63, stänger kaféet hon drivit i 36 år.

Kaféägaren Moa Shearer berättar att hon – liksom så många andra inom kafé- och restaurangbranschen — påverkats av pandemin. Eftersom antalet lunchgäster på Café Ulva kvarn sjunkit serverar hon numera matiga mackor i stället för hemlagad lunch. De som är riktigt hungriga kan ju frossa i hembakade bakverk och tårtor, i vanlig ordning, eller gå till restaurangen i närheten i stället. Veteranbilskvällar och bakluckeloppis får de också vänta med, för de arrangerar hon inte för första gången på tiotals år. Kaféet öppnade hon redan 1984.

Men det är inte på grund av Folkhälsomyndighetens rekommendationer om begränsade folksamlingar eller Uppsalabornas förändrade vanor som fått Moa att stänga kaféet.

Stänger i höst

– Jag sa upp kontraktet i december så det har ingenting med corona att göra.

Uppsala kommuns sportfastigheter har andra planer, så det finns inte plats för kaféet där det är nu.

Hur känns det?

– Har man varit på ett ställe i så många år så är det klart att det kommer bli tomt.

Men hon vill inte öppna något nytt kafé när det vid Ulva kvarn stänger i september.

Det har funnits ett kafé i Ulva kvarn sedan 1984.

Andra kaféägare kan ta över

Enligt Magnus Lohe, chef för marknad och affärsutveckling på Uppsala kommun, finns det dock möjligheter för andra entreprenörer att starta ett kafé när hantverksbyn väl rustats upp.

– Vi jobbar med en utvecklingsplan för området där vi ska skapa ett besökscentrum där kaféfunktionenen ska finnas kvar. Vi har haft löpande samråd med företagarföreningen och dess aktörer, fortsätter han till UNT.

– Vi vill ju att det finns ett kafé.

Följ ämnen i artikeln