Rånare jagas med helikopter – stor polisinsats

Uppgifter: Personal bands fast

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Flera rånare slog till mot en Ica-butik i semesterparadiset Böda på Öland i natt.

Sedan har de kraschat sin flyktbil. Nu uppger polisen att man gjort fynd i bilen.

– Det tyder på att en eller flera av dem kan vara skadade. Vi vill uppmana allmänheten att vara vaksamma om någon verkar ha ont eller rör sig konstigt, säger Patric Fors.

Strax efter klockan 01 under natten mot söndagen har en Ica-butik i Böda, Öland, blivit rånad av flera gärningsmän. Gärningsmännen har hotat personalen och fått med sig kontanter.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska personal ha bundits fast i byggnaden medan rånarna kommit över pengarna. Något polisen varken kan bekräfta eller dementera.

– Det är något som i så fall skulle vara detaljer i en förundersökning och det är för tidigt att gå in på detaljer. Vi jobbar fortfarande aktivt med ärendet, säger Patric Fors vid polisen i region Syd och fortsätter:

– Tillhyggen har förekommit men vad det rör sig om går vi inte ut med nu. Men det handlar om ett grovt rån och fler brottsrubriceringar kan tillkomma.

Polisen vädjar om hjälp från allmänheten efter ett grovt rån i Böda.
Foto: Jan L Lindgren
Polisen vädjar om hjälp från allmänheten efter ett grovt rån i Böda.

Ingen i personalen ska ha kommit till fysisk skada under händelsen enligt polisen. Brottsplatsen är avspärrad och polisen letar med såväl helikopter som hundpatruller.

Det har också varit avstängningar på Ölandsbron ända sedan i natt. Just nu kontrolleras så gott som alla bilar som lämnar Öland, med långa köer som följd. Något som bland annat lett till att fotbollsmatchen mellan AIK och Kalmar försenas.

– Jag har suttit fast här i över en timme och längre tid lär det ta. Det är ett väldigt spektakel, säger Kalmarbon Helmut Peterson från trafikstockningen på Ölandsbron.

En trafikolycka som skedde strax efter rånet utanför Borgholm i natt tros ha ett samband med det misstänkta rånet.

Och nu berättar polisen att man gjort vissa fynd.

Foto: Helmuth Petersson
Polisen kontrollerar bilar vid Ölandsbron med stora köer som följd.

”Ingrip inte själva”

– Vi har hittat en kraschad tom bil efter en singelolycka. Nu har vi gjort fynd i bilen som tyder på att en eller flera av dem som varit i bilen kan vara skadade. Vi vill uppmana allmänheten på att vara vaksamma om någon verkar ha ont eller rör sig konstigt, säger Patric Fors.

Han poängterar samtidigt att man inte ska ingripa själv om man ser någon misstänkt, utan kontakta polisen på 114 14.

”Läskigt”

På ett Café Sjöstugan i Borgholm skedde också ett inbrott under natten. Annelie Dahlbom, som driver kaféet, berättar att hon reagerade på att ett fönster stod öppet när hon kom dit vid 6-tiden imorse.

– Det är ju läskigt att någon varit inne, polisen kopplar ihop det med rånet vad jag förstår. Tänk om jag varit där och mött sådana dårar, säger hon.

Inbrottstjuvarna fick med sig kassalådan, men när de öppnar den lär det bli en besvikelse säger Anette. I den ligger nämligen bara två stycken gem.

Hur många gärningsmän det rör sig om, och huruvida polisen kopplar ihop de två händelserna, vill polisen inte kommentera i nuläget.

Oroligt i Borgholm

Anette uppger att många i grannskapet är oroade när det plötsligt vimlar av polisbilar.

– Man vet inte hur många de är eller var de befinner sig, man vet ingenting. Det är skitläskigt, man vet inte vilka tillhyggen de har eller var de ligger och trycker någonstans.

Vädjar om tips

Trots att gärningsmännen ska ha någon form av tillhygge bedömer polisen att de inte ska utgöra någon fara för allmänheten.

– Vår teori är att målet har varit att komma över de här kontanterna, sedan har man velat komma därifrån. De är inte ute efter att skada någon utan vill komma därifrån helt enkelt, säger Patric Fors.

Vid 23-tiden, nästan ett dygn efter rånet, uppger polisen att de misstänkta gärningsmännen fortfarande är på fri fot.

– De är ännu inte anträffade. Vi fortsätter vårt sökande och uppmanar personer som sett eller hört något som kan kopplas till händelsen att tipsa oss på 114 14, säger Jimmy Modin, på polisens regionledningscentral.

Publicerad:

LÄS VIDARE