Mamma Piret tvingas ta semester för att vårda sonen

Autistiska Miltons dagverksamhet coronastängdes

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Milton Kärrlander, 27, har autism och Downs syndrom och behöver stöd dygnet runt.

Nu har hans dagliga verksamhet stängt och hans mamma Piret tvingas ta semester för att ta hand om sin son.

– Inget vet hur jag ska göra. Jag vet inte vad jag ska ta mig till, säger hon.

För ett par veckor sedan fick Piret Bergholtz besked om att den dagliga verksamheten i Värmdö kommun skulle stänga till följd av coronaviruspandemin.

Då såg hon ingen annan utväg än att ringa sin chef och ta ut semester.

– Jag tycker att det är förfärligt. Man kan inte bara stänga ner en verksamhet utan att det finns direktiv för vad som gäller och vilken ersättning man får, säger Piret.

Hennes son Milton Kärrlander, 27, bor hemma och har autism och Downs syndrom. Till vardags agerar föräldrarna assistenter på kvällar och nätter.

Milton är mycket känslig för förändringar. Att ta in externa assistenter när den dagliga verksamheten stängts är inget alternativ.

– Det har vi försökt tidigare och det blev katastrof. Vi kan inte ta in folk utifrån på så kort tid, säger hon.

”Förlorar väldigt mycket i inkomst”

Den akuta lösningen har blivit att Piret stannar hemma från jobbet för att vara stöd åt sin son. Hon har ansökt om utökade assistanstimmar men ännu inte fått något beslut.

Autistiska Miltons daglig verksamhet har stängts av Värmdö kommun pga. coronarestriktioner. Mamman Piret tvingas nu ta semester från jobbet för att vara hemma och vårda sonen.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Autistiska Miltons daglig verksamhet har stängts av Värmdö kommun pga. coronarestriktioner. Mamman Piret tvingas nu ta semester från jobbet för att vara hemma och vårda sonen.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Autistiska Miltons daglig verksamhet har stängts av Värmdö kommun pga. coronarestriktioner. Här tillsammans med sin bror Kalle.

– Snart är mina semesterdagar slut. Då måste jag ta tjänstledigt och förlorar väldigt mycket i inkomst. Det känns fruktansvärt, säger hon.

Piret har vänt sig till kommunen, Försäkringskassan, jurister, assistansbolag och lokalpolitiker. Ännu har ingen kunnat ge svar på hur problemet ska lösas.

– Ingen vet. Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Dessutom behöver min son hjälp med allt kring sin person och det är väldigt utmattande att ensam ansvara för det dygnet runt, säger hon.

”Kan få fruktansvärda vredesutbrott”

Kommunen har gått med på att låta Milton besöka den dagliga verksamheten 2,5 dagar i veckan tillsammans med ett par andra brukare. Då ska han befinna sig i ett avskilt rum, en lösning som Piret inte tycker är hållbar.

– Det är konstigt för min son. Han kan få fruktansvärda vredesutbrott, säger hon.

Päivi Suomivirta, avdelningschef på vård- och omsorgskontoret i Värmdö kommun skriver i ett mejl till Aftonbladet: ”Vi försöker hitta individuella lösningar med den personal som finns med utgångspunkt från boendet”.

Enligt Päivi Suomivirta finns biståndshandläggare och personal på daglig verksamhet tillgängliga för dialog. Men kommunen har inte någon tillsyn i hemmet.

”Utifrån de rekommendationer som getts så har vi inte sett något alternativ än att individanpassa verksamheten och målet är att alla ska erbjudas någon form av aktivitet/möte samtal varje vecka”, skriver hon.

Piret upplever att personer med funktionsvariationer hamnat i skymundan i coronaviruspandemin.

– Jag blir irriterad. Det är otroligt upprörande att man inte gör dessa personers röster hörda. De kan ju inte själva sträva efter sina rättigheter, då måste vi föräldrar orka. Det måste finnas en plan för hur personer som omfattas av LSS ska tas om hand under dessa omständigheter. Jag tycker att det är hemskt att man gör så här, säger hon.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Milton Kärrlander, 27, har autism och Downs syndrom och behöver stöd dygnet runt.Nu har hans dagliga verksamhet stängt och hans mamma Piret tvingas ta semester för att ta hand om sin son.

PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper

Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE