Efter instasuccén – Emma och Amelia ger ut vegansk kokbok

Publicerad:
Uppsalastudenterna Amelia och Emma Oller Westerberg ger ut en kokbok med veganska recept.
Foto: Ulrika Ekblom
Uppsalastudenterna Amelia och Emma Oller Westerberg ger ut en kokbok med veganska recept.

NYHETER

Närmare 40 000 personer följer Uppsalastudenterna Emma och Amelias Instagramkonto Vegansk Matlåda där de tipsar om hur man kan ladda tallriken med klimatsmart mat. Nu skriver duon en vegansk kokbok.

– Det roligaste är när äldre personer säger att vi har inspirerat dem till att äta växtbaserat, säger systrarna.

Tvillingarna Emma och Amelia Oller Westerberg blev vegetarianer vid 9 års ålder. Det kändes inte rätt att äta djur.
– Men vi gillade inte riktigt grönsaker så mycket, så pappa fick en riktig utmaning i köket. Mycket av vår nyfikenhet kring mat kommer därifrån. Vi växte upp med att snegla över pappas axel när han försökte göra våra favoriträtter vegetariska, stod och experimenterade med vegetarisk korv och köttbullar, säger Emma.
– Vår familj har alltid samlats i köket, säger Amelia. Nu är det vi som lagar maten, Emma och jag.

Tipsar om billig och lättlagad vegansk mat

Det var när systrarna började studera till civilingenjörer för drygt fyra år sedan som det kulinära intresset blev ännu större. Då växlade de upp och blev veganer.

– När vi började plugga på universitet blev vi mer medvetna, både om djuretik och planeten. Vi bestämde oss för att spränga in veganska recept i vår repertoar. Först trodde vi att det skulle vara jobbigt och krångligt men när vi upptäckte hur lätt det var bestämde vi oss för att bli veganer på heltid, säger Emma.

– Det fanns en stark matlådekultur i vår umgängeskrets och våra kompisar började utmana oss. De kunde inte tro att maten vi hade med oss var vegansk. Så efter ett tag, under en tråkig tentaperiod, började vi dela recept på en blogg och på Instagram, för att våra kompisar skulle ta del av dem. Och nu delar vi fortfarande recepten – fast med 39500 kompisar, skrattar Amelia

Foto: Kedar Joshi
Emma och Amelia har alltid älskat matlagning.

Vill inspirera fler med kokbok

Instagramkontot, där Amelia och Emma delar tips på hur man komponerar billiga och lättlagade veganska matlådor blev snabbt en succé. Nu skriver de en vegansk kokbok som kommer att ges ut till hösten. De hoppas att nå ut till fler med ännu mer inspiration om hållbar mat och hur man kan äta för att reducera sitt koldioxidavtryck. Tvillingarna föreläser också på temat klimatsmart mat och klimatsmart studentmat. Och de vill gärna fortsätta sprida budskapet – även i coronatider.

– Vi sitter och kikar på hur man gör digitala föreläsningar just nu. Nu när man är hemma mycket är det också en bra tid att försvinna in i ett matprojekt, lära sig göra egen pasta eller dra igång ett långkok. I vanliga fall vill man oftast snabba sig lite på kvällen men nu kan man ta tillfället i akt och låta matlagningen ta lite tid.

Foto: Vegansk Matlåda
Tofu Stroganoff.

”Fortsätt käka köttbullar”

Vegansk Matlåda har också expanderat på andra sätt och handlar allt mer om hur man kan leva hållbart i fler hänseenden än det kulinariska.

– Plattformen har växt med oss, vi är väldigt intresserade av hållbarhet i stort. Det handlar mycket om mode och second hand också, att konsumera hållbart. Våra följare är väldigt intresserade av hela det hållbara spektrat och väldigt engagerade, säger Emma.
– Vi håller god kontakt med våra följare, det är väldigt roligt, säger Amelia. Ännu roligare är det när en mormor eller mamma hör av sig och berättar att hon upptäckt att det här med växtbaserat inte är svårt. Ibland räcker det med att ha en förpackning havregrädde i kylen för att testa något nytt. Många unga är vegos, men det är väldigt kul när de lite äldre upptäcker den här livsstilen.
– En eller ett par veganer i familjen brukar skapa ringar på vattnet, instämmer Emma. De andra i familjen upptäcker att det inte behöver vara så krångligt.

Amelia och Emma backar inte heller från att veganisera – alltså att göra veganska varianter av maträtter som traditionellt sett innehåller animaliska produkter.

– Vi brukar säga: fortsätt käka köttbullar och makaroner, superbasic grejer. Vegofärs istället för köttfärs, eller linser och bönor. Det kan göras väldigt enkelt. Varje vegetariskt mål du äter är bra. Bara genom att äta det på deltid har du reducerat negativa effekter på klimatet, säger Amelia.

Publicerad:

LÄS VIDARE