Stoppar corona-inlägg på Facebook: ”Vill inte sprida fel information”

Publicerad:

NYHETER

Osanningar och livsfarliga råd.

Det är anledningen till att flera populära grupper på Facebook nu helt förbjuder diskussioner om corona.

– Vi vill inte sprida fake news i en värld som redan är full av sådana, skriver Emely Crona Stenberg, grundare av Heja Livet!

I flera grupper på Facebook ställs tusentals frågor om springningen av coronaviruset. Men nu stoppar flera administratörer diskussionstrådar som handlar om viruset.

– Precis som vilket medie som helst, så har vi ansvar för det som skrivs i vårt forum, därför har vi valt att inte publicera fler inlägg som rör Covid-19, säger Emely Crona Stenberg som är en av administratörerna bakom Facebook-gruppen Heja Livet!

Under måndagen publicerades de nya reglerna för gruppens 110 000 medlemmar. Ett nödvändigt beslut för att stoppa att felaktig information sprids menar Crona Stenberg.

– Det har absolut förekommit sådant, men vi har valt att ta bort dessa kommentarer och pausat den tråd som var berörd, säger hon och fortsätter:

– Det är som sagt vårt ansvar att tillsammans stoppa den typ av information och inte elda på något som kan blossa upp ännu mer.

Sandra Beijer är författare, bloggare och administratör för Facebook-gruppen 925.
Foto: Henric Lindsten
Sandra Beijer är författare, bloggare och administratör för Facebook-gruppen 925.

Facebook inte bäst för corona-information

Facebook-gruppen 925 beslöt sig för att göra på samma sätt efter att ha sett andra grupper ta liknande beslut.

– Det var även medlemmar i gruppen som hörde av sig och önskade det. Vi är bara två admin på dryga 13 000 medlemmar och kände att vi inte skulle hinna faktakolla eller moderera alla trådar, säger Sandra Beijer, bloggare, författare och administratör i gruppen.

Bägge administratörerna menar att det finns andra platser som är bättre att diskutera och hämta information om corona på.
– Oftast finns svaren redan på de fakta-baserade hemsidor och kanaler som man bör hänvisa till i dessa lägen, säger Emely Crona Stenberg.

Sandra Bejier tillägger:
– Vill man söka information om corona är nog inte facebook-gruppen 925 rätt ställe att börja på.

Foto: Mikael Lundblad
Carro Levy och Emely Crona Stenberg är adminitratörer i Heja Livet! på Facebook.

Hoppas fler grupper stänger corona-trådar

Under måndagen har många gruppmedlemmar gett respons på besluten som administratörerna tagit. Och majoriteten uppskattar de upprättade corona-fria zonerna på sociala medier.

– Jag trodde absolut inte att vi skulle bemötas av så pass mycket positiv respons och jubelrop som det har resulterat i. Förhoppningsvis leder det till att fler tar liknande beslut, säger Emely Crona Stenberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE